Opisthopatus roseus

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Opisthopatus roseus
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Onychophora
Класа: Onychophora
Ред: Onychophora
Породица: Peripatopsidae
Потпородица:
Род: Opisthopatus
Врста: Opisthopatus roseus
Биномна номенклатура
Opisthopatus roseus
Lawrence, 1947

Opisthopatus roseus је животињска врста баршунастих црва која припада фамилији Peripatopsidae.

Морфологија и начин живота[уреди]

Врста Opisthopatus roseus је, као и остали баршунасти црви, по изгледу слична гусеницама. Од осталих врста из фамилије Peripatopsidae разликује се изразитом обојеношћу розе бојом[2]. Ови црви имају 18 пари ногу и водоотпорну папилу коју користе као сензорни орган за укус и мирис.[3].

Ово је ноћна, карниворна врста[3]. Највероватније се храни грињама, ситним пауцима и мекушцима[3]. Плен лове помоћу лепљиве супстанце, а потом га гризу и убризгавају супстанце које помажу варење плена. Када је плен делимично сварен онда га једу.

Дужина трајања генерације у реду onychophora је обично дужа него код већине бескичмењака. Не постоје директни подаци за O. roseus, али за остале чланове ове фамилије у Јужној Африци је приближно 12-13 мјесеци. Сексуална зрелост се достиже у периоду од 9 до 11 мјесеци, а живе од 6 до 7 година. Код сродне врсте Opisthopatus cinctipes, женка произведе само око 40 младунаца сваке године[2]. Врста Opisthopatus roseus је вивипарна врста и млади не пролазе кроз ларвени стадијум, већ растом и полним сазревањем постају адулти[3].


Историјат[уреди]

Врста Opisthopatus roseus је први пут забележена 1945. године када је прикупљено 6 примерака ове врсте[2]. Станиште ове врсте је поново претражено 1951. године, али су пронађена само два примерка, још један је забележен 1985, а 6 примерака 1995. године[2]. Године 1996. врста је проглашена изумрлом, међутим убрзо је потврђено постојање живих јединки тако да врсти додаљен статус крајње угрожене врсте[2].

Угроженост[уреди]

Ова врста је крајње угрожена и у великој опасности од изумирања. Животно подручје се смањило, а квалитет станишта је угрожен сечом великог дијела стабала, ширењем инвазивних биљака, и градњом ауто-пута од националног значаја кроз шуму Нгеле.[2]

Распрострањење[уреди]

Јужноафричка Република, Квазулу Натал, шума Нгеле, (KwaZulu-Natal, Ngele Forest) је једино познато природно станиште врсте. [2]

Популациони тренд[уреди]

Популациони тренд је за ову врсту непознат. [2] Међутим може се претпоставити да ће се популација ове врсте смањивати услед нарушеног станишта, које ће највероватније наставити да се смањује и у будућности.

Станиште[уреди]

Opisthopatus roseus је копнена врста[2]. Живи у аутохтоној афричкој планинској шуми у којој насељава влажну шумску стељу или се налази испод и у обореним трулим стабалима.

Литература[уреди]

Референце[уреди]

  1. [1] Opisthopatus roseus База података укључује и доказе о ризику угрожености. (на језику: енглески)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 Црвена листа (на језику: енглески)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Врста Opisthopatus roseus на сајту onychophorium.wikispaces.com (на језику: енглески)