Organski peroksid

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Organic peroxide)
Opšta struktura organskih peroksida.
Opšta struktura organskih hidroperoksida. Funkcionalna grupa je označena plavom bojom.
Opšta struktura perestra.

Organski peroksidi su organska jedinjenja koja sadrže peroksidnu funkcionalnu grupu (ROOR'). Ako je R' vodonik, jedinjenje se naziva organski hidroperoksid. Perestri imaju opštu strukturnu formulu RC(O)OOR. O-O veza se lako razlaže i formiraju se slobodni radikali oblika RO·. Stoga su organski peroksidi korisni kao inicijatori pojedinih tipova polimerizacije, kao što su epoksi rezini koji se koriste u plastici ojačanoj staklom. MEKP i benzoil peroksid se koriste za tu svrhu. Organski peroksidi mogu da iniciraju eksplozivnu polimerizaciju materijala sa nezasićenim hemijskim vezama, i taj proces je korišten u eksplozivima. Organski peroksidi, slično neorganskim, su snažni agensi za izbeljavanje.[1]

Premoštavajuća peroksidna grupa u askaridolu.

Osobine[уреди | уреди извор]

Dužina O-O veze u peroksidima je oko 1,45 A i R-O-O uglovi (R = H, C) su oko 110° (slično vodi). Karakteristični C-O-O-R (R = H, C) diedralni uglovi su oko 120°. O-O veza je relativno slaba, sa energijom disocijacije veze od 45 - 50 kcal/mol, što je manje od polovine jačine C-C, C-H, i C-O veza.[2]

Oksidaciona tendencija peroksida je povezana sa elektronegativnošću supstituenata. Elektrofilni peroksidi su jači agensi transfera O-atoma. Kod hidroperoksida, O-atom donorska tendencija je u korelaciji sa kiselošću O-H veze. Redosled oksidacione moći je CF3CO3H > CH3CO3H > H2O2.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Herbert Klenk, Peter H. Götz, Rainer Siegmeier, Wilfried Mayr "Peroxy Compounds, Organic" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2002, Wiley-VCH, Weinheim. . doi:10.1002/14356007.a19_199.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ "A Reassessment of the Bond Dissociation Energies of Peroxides. An ab Initio Study" Robert D. Bach, Philippe Y. Ayala, H. B. Schlegel J. Am. Chem. Soc., 1996, volume 118, pp 12758–12765. . doi:10.1021/ja961838i.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]