Panevropski koridor 10

С Википедије, слободне енциклопедије
Panevropski koridor 10

Koridor 10 je jedan od panevropskih saobraćajnih koridora. Ide od Austrije do Grčke, a prolazi većim delom kroz bivše jugoslovenske republike (Slovenija, Hrvatska, Srbija i Severna Makedonija), a dodat je nakon okončanja ratova na prostoru Jugoslavije, na konferenciji u Helsinkiju, 1997. godine.

Obuhvata kako železnički (dužine 2.528 km), tako i drumski koridor (2.300 km).

Trasa Koridora 10[уреди | уреди извор]

Osim glavne trase Salzburg - Solun, postoje i 4 kraka. Glavna trasa na svom delu kroz bivšu SFRJ u potpunosti odgovara trasi nekadašnjeg, delimično realizovanog Auto-puta bratstvo i jedinstvo).

Glavna trasa: Salzburg (A) - Ljubljana (SLO) - Zagreb (HR) - Beograd (SRB) - Niš (SRB) - Skoplje (MK) - Veles (MK) - Solun (GR). /njegovu drumsku komponentu pokrivaju nacionalni (auto)putevi A10 (A) - A2 (SLO) - A3 (HR) - , i (SRB) - A1 (MK) - 1(GR)/

Drumski Koridor 10 kroz Srbiju[уреди | уреди извор]

Kroz Srbiju Koridor 10 prolazi sledećom trasom, na kojoj njegov drumski aspekt pokrivaju sledeći magistralni putevi:

Trasom drumskog Koridora 10 u Srbiji, vode sledeći Evropski putevi:

Pokrivenost auto-putevima[уреди | уреди извор]

U sadašnjosti (2019), drumski aspekt Koridora 10 kroz Srbiju, pokriven je auto-putem nasleđenim iz bivše SFRJ (Auto-put Bratstvo i jedinstvo), tj. u potpunosti od Batrovaca do Tabanovaca.Planira se i obilaznica oko Beograda: za sada je završen pun profil auto-puta na deonici Batajnica-Ostružnica,jedna kolovozna traka na deonici Ostružnica-Orlovača(Beograd)-tunel Straževica,a nedostaje na deonici tunel Straževica-Bubanj potok.

Preduzeće "Koridor 10" doo[уреди | уреди извор]

Početkom 2009. godine, JP „Putevi Srbije“ je u cilju izgradnje auto-puta na preostalim delovima Koridora 10 kroz Srbiju, osnovalo posebno preduzeće - "Koridor 10" d.o.o. Док је 2011. године преименовано у "Koridori Srbije" d.o.o.

Ovo privredno društvo je osnovano sa ciljem upravljanja državnim putevima u izgradnji i to na određeno vreme - do završetka izgradnje i rekonstrukcije svih deonica putne infrastrukture na Koridoru 10 u Srbiji. U nadležnosti ovog preduzeća su 4 dela trase koridora 10 kroz Srbiju:

Prilikom rada na koridoru 10 otkriveno je 30 arheoloških lokacija na istočnom kraku u Srbiji, od Proseka kod Sićeva do granice sa Bugarskom.[1] Među arheološkim nalazima su i ostaci crkve stare 17 vekova kod Bele Palanke, selo Špaj[2] koje može uticati na izmeštanje trase koridora u tom delu.[3]

Železnički Koridor 10 kroz Srbiju[уреди | уреди извор]

Železnički Koridor 10 u Srbiji u celosti je pokriven prugama. Osnovna trasa je:

Dodatni kraci su:

Dvokolosečna pruga postoji na deonicama Šid (državna granica sa Hrvatskom) – Stara PazovaБеоград центарResnik, Velika PlanaStalać i ĐunisNiš.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]