Paramahansa Jogananda

С Википедије, слободне енциклопедије
Paramahansa Jogananda
Paramahansa Yogananda
Paramahansa Jogananda
Ime po rođenjuMukunda Lal Goš
Druga imenaParamahansa Yogananda
Datum rođenja(1893-01-05)5. januar 1893.
Mesto rođenjaGorakpur (današnji Utar Pradeš[1]
 Indija
Datum smrti7. mart 1952.(1952-03-07) (59 god.)
Mesto smrtiBiltmor Hotel, Los Anđeles, Kalifornija
 SAD
DržavljanstvoIndijsko, SAD
ZanimanjeGuru
DelovanjeDruštvo za samoostvarenje/Indijsko društvo Jogode Satsange
Potpis

Paramahansa Jogananda (পরমহংস যোগানন্দ) (5. januar 1893. — 7. mart 1952), rođen kao Mukunda Lal Goš (মুকুন্দলাল ঘোষ), bio je indijski jogi i guru koji je upoznao milione Indijaca i zapadnjaka sa učenjima meditacije i krija joga putem organizovanja Indijskog društva Jogode Satsange i Društva za samoostvarenje. Godine 1946, on je objavio autobiografiju sa naslovom Autobiografija učitelja joge koja je na spisku „100 najboljih spiritualnih knjiga 20. veka” organizacije Harper San Francisko, koja je divizija izdavačke kuće Harper Kolins.[2][3] Ova knjiga je bila ponovo štampana mnogo puta, te je postala poznata kao „knjiga koja je promenila milione života”.[4][5]

Životopis[уреди | уреди извор]

Jogananda se rodio i dobio ime Mukunda Lal Goš u Gorakpuru u Indiji, u pobožnoj porodici. Od svojih najranijih dana pokazivao je veliku sklonost prema duhovnosti i Bogu. U svojoj mladosti želeo je da upozna učitelja koji će ga voditi duhovnim putem prema Bogu, pa je tako kao mladić upoznao mnogo indijskih lutajućih svetaca i gurua. Jednom je čak pobegao od kuće želeći da poseti područje Himalaja, gde su prema indijskoj tradiciji odlazili mnogi koji su se u samoći i meditaciji želeli približiti Bogu.

Svog učitelja i gurua, Svami Sri Juktesvar, Jogananda je upoznao 1910. godine kad mu je bilo 17 godina. Kasnije je postao Sri Juktesvarov najistaknutiji učenik. Kad je 1915. godine diplomirao religiozne studije na Fakultetu Serampor,[6] preuzeo je formalne zavete i postao član Reda Svamija. Godine 1917. godine Jogananda je počeo da vodi školu za dečake u jednom malom bengalskom mestu po imenu Dihika, koje se nalazi na obali reke Damodar. Tu je dečake podučavao jogi i duhovnim disciplinama. Škola je kasnije premeštena u mesto Ranči.

Godine 1920. Jogananda je otišao u SAD, u duhovnu misiju koju mu je ranije protumačio njegov guru Sri Juktesvar.[7][8] Njegov cilj je bio da na Zapad prenese duhovnu praksu krija joge, te da pokaže kako su temeljne religiozne istine hrišćanstva, te indijskih religioznih učenja u biti iste, samo izražene u različitim formama.[9][10][11]

U Sjedinjenim Državama je Yogananda utemeljio Društvo za samoostvarenje koje je imalo za cilj promovisanje kriya joge kao duhovne prakse. Jogananda je takođe želio da približi indijska duhovna učenja Zapadu, želeći da pokaže kako se ona u svojoj biti ne razlikuju od hrišćanskih. Nakon nekoliko godina tokom kojih je putovao po SAD i održavao razna predavanja, 1925. godine Jogananda je u Los Anđelesu utemeljio međunarodno sedište Društva za samoostvarenje.[8][12][13][14]

Nakon 15 godina duhovne službe na Zapadu, njegov učitelj Sri Juktesvar dodelio mu je ime „Paramahansa”, što znači „vrhovni labud”. Labud je u indijskoj tradiciji simbol mudrosti.

Dela[уреди | уреди извор]

Paramahansa Jogananda je autor niza dela duhovne tematike. Najpoznatije mu je delo njegova autobiografija pod nazivom „Autobiografija učitelja joge”, koja je vrenom postala nezaobilazan klasik na području duhovne književnosti. Prevedena je na četrnaest jezika i obavezno je štivo za kolegije komparativne religije, psihologije, književnosti, filozofije, sociologije, pa čak i biologije, na više od stotinu univerziteta i koledža.

U tom delu Jogananda pripoveda o svom životu i svojim susretima sa indijskim svecima i učiteljima joge, kao što su „svetac sa dva tela”, „lebdeći svetac”, „mirisni svetac”, „svetac bez sna”, „tigar svami” i slično, te o druženju s Rabindranatom Tagorom, Jagadisom Čandrom Boseom i Mahatmom Gandijem. Važna poglavlja posvećena su „zakonu o čudima” i „krija jogi” - drevnoj indijskoj nauci o bogospoznaji.

U delu „Drugi Hristov dolazak: Uskrsnuće Hrista u tebi samom”, Jogananda je na opširan i veoma intuitivan način protumačio temeljne istine Isusovog učenja sadržanog u jevanđeljima. Tu ne govori o doslovnom povratku Isusa na Zemlju, već o ostvarenju kosmičke mudrosti odnosno hristovske svesti kroz iskustvo unutar čoveka. Za mnoge je ovo kapitalno Joganandino delo, jer smatraju da su s ovim delom evanđelja originalno protumačena u smislu dubljeg prepoznavanja večnih istina Hristovog učenja. Jogananda takođe pojašnjava da titula „Hrist” predstavlja hristovsku svest, odnosno sveznajuću inteligenciju Boga prožetu ljubavlju i božjim blaženstvom, a koja se očituje unutar neke osobe. Pošto je i u njemu samome očitovana hristovska svest, Jogananda je napisao ovu knjigu kako bi Isusovo učenje pojasnio na autentičan duhovan način, budući da su se pojavila brojna iskrivljena tumačenja Isusovih poruka.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Yogi of Yogis Sri Paramahansa Yogananda visited our city”. Star of Mysore. Приступљено 5. 1. 2018. 
 2. ^ „HarperCollins 100 Best Spiritual Books of the Century”. Архивирано из оригинала 09. 10. 2019. г. 
 3. ^ „HarperSanFrancisco, edited by Philip Zaleski 100 Best Spiritual Books of the 20th Century. 
 4. ^ Goldberg, Philip: The Life of Yogananda. Hay House, Inc. 2018. ISBN 978-1-4019-5218-1.
 5. ^ Bowden, Henry Warner: Dictionary of American Religious Biography. Greenwood Press. 1993. ISBN 978-0-313-27825-9. стр. 629.
 6. ^ Newcombe, Suzanne (2017). „The Revival of Yoga in Contemporary India”. Religion. Oxford Research Encyclopedias. 1. doi:10.1093/acrefore/9780199340378.013.253. 
 7. ^ „Swami yogananda giri speaks on "the inner life”. ProQuest Historical Newspapers: The Boston Globe p.9. Boston, MA. 5. 3. 1921. 
 8. ^ а б Melton, J. Gordon, Martin Baumann (2010). Religions of the World: A Comprehensive Encyclopedia of Beliefs and Practices. ABC-CLIO. ISBN 9781598842043. 
 9. ^ Hevesi, Dennis (3. 12. 2010). „Sri Daya Mata, Guiding Light for U.S. Hindus, Dies at 96”. New York Times. New York, NY. 
 10. ^ Boston Meditation Group Historical Committee. In The Footsteps of Paramahansa Yogananda: A guidebook to the places in and around Boston associated with Yoganandaji
 11. ^ Sister Gyanamata "God Alone: The Life and Letters of a Saint" p. 11
 12. ^ Yogananda, Paramahansa (2004). The Second Coming of Christ: The Resurrection of the Christ Within You p.1566. Los Angeles, CA: Self-Realization Fellowship. ISBN 978-0-87612-555-7. 
 13. ^ Kress, Michael (2001). Publishers Weekly: Meditation is the message. New York: Cahners Business Information, a division of Reed Elsevier, Inc. 
 14. ^ Watanabe, Teresa (12. 11. 2004). „A Hindu's Perspective on Christ and Christianity”. Los Angeles Times. Los Angeles, CA. 

Literatura[уреди | уреди извор]

 • Kress, Michael (2001). Publishers Weekly: Meditation is the message. New York: Cahners Business Information, a division of Reed Elsevier, Inc. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]