Pentastomida

С Википедије, слободне енциклопедије

Pentastomida
Временски распон: горњи камбријум - данас
Linguatula taenioides, паразит оваца
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
Класа:
Maxillopoda
Поткласа:
Pentastomida

Diesing, 1836
редови

Cephalobaenida
Porocephalida

Pentastomida су мала група ракова који паразитирају у респираторном систему кичмењака. На предњем делу тела имају пет испупчења, по којима су и добили име, од којих четири имају канџице, а на једном се налазе уста прилагођена за сисање крви домаћина.

На предњем делу тела имају пет испупчења, по којима су и добили име, од којих четири имају канџице, а на једном се налазе уста прилагођена за сисање крви домаћина. Од усног отвора продужава се једноставно цевасто црево. Крвни систем као и системи за дисање и излучивање не постоје.

Полни систем је добро развијен и ове животиње су одвојених полова. Развиће се одвија преко две врсте домаћина:

  1. прелазног , у коме се образују и развијају ларве, и то су најчешће нека риба или ситни глодар мада су ларве нађене у скоро свим врстама кичмењака;
  2. трајног домаћина у коме су одрасле јединке.

Паразитирају углавном у животињама тропских предела и изузетно ретко се срећу код човека. Најпознатији представник значајан за ветеринарску медицину у нашем подручју је врста Linguatula serrata која изазива обољење лингватулозу. Овом пентастомидом се може заразити и човек.

Класификација[уреди | уреди извор]

Према Martin & Davis (2001), Pentastomida су поткласа унутар класе ракова Maxillopoda[1].

поткласа Pentastomida Diesing, 1836

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Joel W. Martin and George E. Davis (2001). An Updated Classification of the Recent Crustacea. Natural History Museum of Los Angeles County.  Спољашња веза у |title= (помоћ)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]