Перси Џексон и богови Олимпа

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Percy Jackson & the Olympians)

Перси Џексон и богови Олимпа (енгл. Percy Jackson & the Olympians) популарни фантастично–авантуристички серијал књига америчког писца Рика Риордана, заснован на старогрчкој митологији. Продуцентска кућа Twentieth Century Fox откупила је права за екранизацију серијала о Персију Џексону и боговима Олимпа. Светска премијера филма Крадљивац муње заказана је за 12. фебруар 2010. године. У биоскопима у Србији, филм почиње да се приказује од 25. фебруара 2010. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Радња серијала се одвија у 21. веку у Сједињеним Америчким Државама. Главни јунак Перси (Персеј) Џексон је на први поглед обичан дванаестогодишњи дечак из Њујорка. Иако је бистар и духовит, Перси не само што пати од дислексије и поремећаја недостатка пажње, већ му се непрестано дешавају необичне ствари због којих га сматрају проблематичним дететом. Зато је принуђен да непрестано мења школе, често је усамљен и нема много пријатеља. Након што, током школске посете музеју Метрополитен, једва преживи изненадни напад чудовишта из старогрчке митологије, Персијев живот ће кренути неочекиваним током. Он открива да је син смртне жене и једног од најмоћнијих богова са Олимпа. Ипак, деца богова најчешће немају срећну судбину и само ретки доживе старост и природну смрт. За хероје, и данас и пре неколико хиљада година, ствари никада нису ишле глатко. Уз помоћ својих верних пријатеља, полубогиње Анабет Чејс и сатира Гровера Андервуда, Перси пролази кроз многе неприлике, велика искушења и смртне опасности како би спасио главу и своје најближе, али и доказао да је достојан син Посејдона, бога мора и једног од тројице најмоћнијих олимпских божанстава.

Књиге[уреди | уреди извор]

Серијал чини пет књига:

Прва књига у серијалу, објављена је на енглеском језику 28. јуна 2005. године. Превод на српски језик објављен је у октобру 2008. године.

Друга књига у серијалу, објављена је на енглеском језику 5. маја 2006. године. Превод на српски језик објављен је у октобру 2009. године.

Трећа књига у серијалу, објављена је на енглеском језику 1. априла 2007. године. Превод на српски језик објављен у фебруару 2010. године.

Четврта књига у серијалу, објављена је на енглеском језику 8. маја 2008. године. Превод на српски језик објављен 2010. године.

Пета књига у серијалу, објављена је на енглеском језику 5. маја 2009. године. Превод на српски језик објављен 2011. године.

Збирка есеја и додатних текстова о ликовима из серијала Перси Џексон и богови Олимпа. Објављена на енглеском језику 10. фебруара 2009. године.

Садржај књига[уреди | уреди извор]

Перси Џексон је само обичан дечак док не преживи напад чудовишта у музеју. Тада сазнаје да је полубог, син смртнице и непознатог бога. Након што му мајку у подземни свет односи Минотаур, Перси одлази у Камп полутана где се млади полубогови обучавају за борбу. Тамо упознаје децу сличну себи, а спријатељује се са Анабет, ћерком Атине и Луком, Хермесовим сином. Тренер младих полутана је кентаур Хирон. Током боравка у Кампу Перси сазнаје да му је отац Посејдон, бог мора.

Хирон му открива да је врховна муња бога Зевса украдена и да прети рат међу боговима који сумњиче једни на друге. У нади да ће спречити рат, Перси одлази у Лос Анђелес где се у једној дискографској кући налази улаз у подземни свет, царство бога Хада. Верујући да је муња код Хада, Перси пролази кроз мноштво опасности са пријатељима Анабет и Гровером, сатиром да би је се домогао пре летњег солстицијума. Он има и намеру да врати своју мајку из подземног света. Међутим, Хад им говори да муња није код њега, већ да је такође украден и његв шлем таме. Перси напушта подземни свет и сусреће Ареса, бога рат, који му открива да су код њега и муња и шлем. Перси се бори са њим и успева да га убоде у чланак и победи. Арес му оставља муњу коју Перси односи на Олимп, седиште богова, који се налази изнад Емпајер стејт билдинга. Зевс је добио муњу назад, а Перси је коначно упознао свог оца. Ипак, они му откривају да Арес није радио сам, већ да је иза целог плана стајао титан Крон, отац свих богова. Он је исечен на ситне комаде и бачен у Тартар, али покушава да поново створи своје тело и уништи богове. По повратку у Камп, Персија напада Лук, за кога се открива да ради за Крона. Перси успева да преживи, али Лук бежи из Кампа. Перси одлучује да проведе годину изван Кампа, знајући да ће Посејдон мотрити на њега. Његова мајка, Сели Џексон, по наредби богова, пуштена је из подземног света и враћена кући.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Чланак о серијалу Перси Џексон и богови Олимпа на енглеској Википедији [1]
  • Званични сајт о серијалу Перси Џексон и богови Олимпа у САД [2]
  • Званични сајт о серијалу Перси Џексон и богови Олимпа у Великој Британији [3]
  • Званични сајт аутора Рика Риордана [4]
  • Званични сајт издавача књиге на српском језику - Стилос Арт [5]