Petar Lazić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Petar Lazić
Pera Lazic.jpg
Petar Lazić
Datum rođenja25. septembar 1960.
Mesto rođenjaKosjerić
Југославија FNR Jugoslavija
Datum smrti11. септембар 2017.(2017-09-11) (56 год.).
Mesto smrtiBeograd
Србија Srbija

Petar Lazić (Kosjerić, 25. septembar 1960Beograd, 11. septembar 2017[1]) bio je srpski književnik, novinar, publicista i univerzitetski profesor. Živeo je i radio u Beogradu.

Karijera[уреди]

Petar Lazić je jedan od najuglednijih satiričara današnjice, prevođen je na tridesetak jezika i zastupljen je u više od sto svetskih antologija, enciklopedija, leksikona i zbornika. Između ostalog, nalazi se u najprestižnijim svetskim izborima, poput engleske enciklopedije „2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century“, zatim u antologijama: ruskoj „Антология мудрости“, italijanskoj “I più grandi saggi”, francuskoj “Les plus grands esprits”, i tako dalje.

Novinarsku karijeru započeo je u studentskom radio programu „Indeks 202” kao redaktor dnevne emisije 1982. godine. Od 1984. do ukidanja 1996. bio je autor tekstova, reditelj i “doživotni” urednik „Indeksovog radio pozorišta” (satirični radio kabare koji je po svim istraživanjima bio najslušanija radijska emisija u istoriji SFRJ i SRJ). Paralelno sa radom u „Indeksovom radio pozorištu”, Lazić je u listu Mladost uređivao satiričnu rubriku „Ovoj zemlji je potrebna mladost”, a potom u magazinu Duga satiričnu rubriku „Duga iza oblaka”. Bio je urednik u izdavačkoj zadruzi Beletra a u izdavačkoj kući Danga direktor i glavni i odgovorni urednik.

Od sredine devedesetih do danas bio je glavni i odgovorni urednik satiričnog lista Naša krmača, direktor i glavni i odgovorni urednik satirično-političkog magazina Bre!, direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Glas javnosti, pomoćnik odgovornog urednika dnevnog lista Blic i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika programa Beograd 202.

Pored „Indeksa 202”, „Indeksovog radio pozorišta”, radio drama, kao i velikog broja pojedinačnih autorskih emisija na svim programima Radio Beograda – na Radio Pingvinu Lazić je vodio i uređivao autorski serijal pod nazivom „Emisija koju nisu pojeli skakvci”, koji su beogradski novinari u anketi proglasili za najbolju radijsku emisiju u 1995. godini, odmah ispred „Indeksovog radio pozorišta”, dok je ona u isto vreme te godine bila druga po slušanosti u Srbiji, iza „Indeksovog radio pozorišta”. Od 2003. do 2005. uređivao je i vodio na talasima Beograda 202 veoma slušanu emisiju „Bre 202” (koju je radio sa ekipom saradnika iz magazina Bre!), iz koje su objavljena dva CD-a sa songovima, kao i dva CD-a sa emisijama. Od 2008. uređivao je i vodio na programu Beograd 202 emisiju „Crno-beli svet”, a od 2014. do 2016. godine emisije „Crna rupa” i „Umesto crne rupe”.

Novinske i publicističke tekstove, prozu, poeziju i aforizme, kao i stručne i naučne radove Lazić je objavljivao u stotinak listova i časopisa u Srbiji i svetu. Stalne kolumne pisao je za: Književnu reč, Nin, Liberal, Bre!, Crtu, Marku, Glas javnosti, Blic i Ilustrovanu politiku. Feljtone je objavljivao u Glasu javnosti i Ninu.

Hvaljen i kažnjavan. Za ista dela, za koja je nagrađivan – privođen je i podizane su krivične optužnice, isključivo zbog “Vređanja imena i dela predsednika države”, u periodu pre i za vreme režima Slobodana Miloševića.

Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu držao je nastavu iz predmeta: Veština ubeđivanja u medijima, Kritička literatura i retorika, Retorika i javni nastup, Komunikacija i tehnika ubeđivanja (osnove) i Komunikacija i tehnika ubeđivanja (polemike i debate).

Bio je šef poslaničke grupe (DEPOS–ND) u Skupštini Srbije, kao i potpredsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. U junu 1994. podneo je ostavke na sve funkcije. Jedini je šef poslaničke grupe u istoriji srpskog parlamenta koji je podneo ostavku na tu funkciju i napustio Skupštinu.

Objavljene knjige[уреди]

(godine izdavanja originalnih knjiga na srpskom jeziku)

 • Zaustavite planetu hoću da siđem (1982) – poezija
 • Na zubatom suncu (1988) – satirični aforizmi (pet izdanja)
 • Heroji Bulevara revolucije (1990) – tekstovi za “Indeksovo radio pozorište” (dva izdanja)
 • Opelo za mrtvo more (1994) – satirična poezija (četiri izdanja)
 • Godine zapleta (1997) – tekstovi za “Indeksovo radio pozorište” (dva izdanja)
 • Kratka istorija duše[2] (2001) – proza (tri izdanja)
 • Nema malih uloga (2002) – publicistika (tri izdanja)
 • Breleške (2002) – publicistika (dva izdanja)
 • Mali veliki ljudi (2004) – dečiji aforizmi (dva izdanja)
 • Carstvo zemaljsko (2005) – satirični aforizmi (dva izdanja)
 • Šljiva, bre (2007) – multidisciplinarna monografija (dvojezično na srpskom i engleskom)
 • Obećana zemlja (2009) – publicistika
 • Ateriranje nebeskog naroda 1 (2009) – publicistika
 • Ateriranje nebeskog naroda 2 (2009) – publicistika
 • Savršena samoubistva (2011) – roman

Izbori iz stvaralaštva[уреди]

(godine izdavanja originalnih knjiga na srpskom jeziku)

 • Izabrana satira (satirična poezija i aforizmi, 1998) – u jednoj knjizi (dvojezično na srpskom i gruzijskom) (dva izdanja)
 • Izabrana književnost (2005) – u pet knjiga
 • Izabrana publicistika (2009) – u pet knjiga
 • Bila jednom jedna emisija (izbor tekstova za „Indeksovo radio pozorište”, 2009.) – u jednoj knjizi

Reference[уреди]

 1. ^ Preminuo Petar Lazić, autor Indeksovog pozorišta
 2. ^ „Kratka istorija duše”. books.google.com. Приступљено 4. 2. 2018.