phpMyAdmin

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

phpMyAdmin
PhpMyAdmin logo.png
PhpMyAdmin-main-en.png
Првобитни
аутор(и)
The phpMyAdmin Project
Прва верзија 9. септембар 1998.
Најновија
верзија
4.8.2
21. јун 2018.
Писано у PHP, XHTML, CSS, JavaScript
ОС Вишеплатформски
Доступно у Вишејезични
Тип Управњање веб база података
Лиценца ГНУ-ова општа јавна лиценца
Веб-сајт phpmyadmin.net
Основни интерфејс PhpMyAdmin

phpMyAdmin је алатка писана у програмском језику PHP за потребе администрирања ßMySQL система база података путем Веба. Тренутно може да ствара и уклања базе података, изводи операције над табелама и пољима, извршава SQL упите, руководи кључевима над пољима.

Историја[уреди]

Тобиас Рачилер (Tobias Ratschiller), извршни директор (CEO) компаније Pentap and Maguma је започео рад на веб масци (web front end) за MySQL у PHP-у 3 1998. године, инспирисан MySQL-Webadmin-ном Петера Купервајзера (Peter Kuppelwieser). Када је 2000. године одустао од пројекта због недостатка времена, phpMyAdmin је већ постао једна од најпопуларнијих PHP апликација за администрирање MySQL-а, са великом заједницом корисника и доприносилаца.

Да би координисала све већи број закрпа (patches), група од три развијача, Оливије Милер (Olivier Müller), Марк Делис (Marc Delisle) и Луј Шапо (Loïc Chapeaux), је 2001. на SourceForge-у регистровала Пројекат phpMyAdmin (The phpMyAdmin Project) и преузела даљи развој.

Битна издања[уреди]

Тренутно стање[уреди]

Софтвер, који у овом тренутку доступан у четрдесет седам различитих језика, и даље одржава Пројекат phpMyAdmin под руководством Оливијеа Милера, Марка Делиса, Александера М. Турека (Alexander M. Turek), Михаела Чихара (Michal Čihař) и Гарвина Хикинга (Garvin Hicking).

Слични производи[уреди]

phpPgAdmin је још једно слично оруђе, које обезбеђује сличну функционалност за PostgreSQL. Почело је као грана (fork) phpMyAdmin-а, међутим данас је то потпуно независна кодна база.

Спољашње везе[уреди]