Piper cubeba

С Википедије, слободне енциклопедије

Piper cubeba
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
P. cubeba
Биномно име
Piper cubeba

Кубеб или Јавански бибер (Piper cubeba) дрвенаста је скривеносеменица из рода бибера, односно из породице Piperaceae. Природно станиште су јој острва Јава и Суматра.

Ова врста бибера у Европу је стигла преко Индије захваљујући арапским трговцима, а име кубеб потиче управо од арапског „kabāba” (арап. كبابة‎). У древним алхемијским списима У западној култури кубеб се данас користи за ароматизовање џина и цигарета, док у Индонезији има широку примену у гастрономији.

Плодови кубеба се беру пре него што сазреју и потом се пажљиво суше. Осушени плод је изгледом сличан црном биберу, али се за разлику од њега на тржишту појављује са целим класом. Осушени перикарп је наборан, а боја му варира од сивкасто-смеђе до црне, док је семе доста тврдо, масно и беле боје. Осушени кубеб има јако пријатан мирис, и оштар и опор укус.[1]

Хемијски састав[уреди | уреди извор]

У сувим плодовима кубеба налазе се етерични монотерпени (50% сабинен, α-тујен и карен) и сесквитерпени (кариофилен, копаен, α- и β-кубебен, δ-кадинен, гермакрен), оксидни 1,4- и 1,8-еукалиптол и алкохол кубебол.

Око 15% есенцијалног уља кубеба добија се дестилацијом са водом. Течни део етеричног уља је кубебен (хемијска формула C15H24). Из биљке може да се екстракује кристална супстанца „кубебин” (C20H20O6).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Chisholm, Hugh (1911). „"Cubebs". Encyclopædia Britannica (на језику: енлески). Cambridge University Press. 7 (11th ed.): 607. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Piper cubeba на Викимедијиној остави
Подаци везани за чланак Piper cubeba на Викиврстама