Piter Mičel

Из Википедије, слободне енциклопедије
Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.

Piter Mičel (engl. Peter Mitchell; 29. septembar 1920. – 10. april 1992) je bio britanski biohemičar koji je dobio Nobelovu nagradu za hemiju 1978. godine za otkriće hemiosmotičkog mehanizma ATP sinteze.

Nobelova nagrada[уреди]

Početkom šezdesetih godina dvadesetog vijeka postavio je hemiosmotsku hipotezu, koju je dokazao odgovarajućim eksperimentima. Hemiosmotska sinteza predstavlja međusobnu povezanost 3 komponente:

  • transporta elektrona
  • jonske pumpe
  • sinteze ATP-a

Ključni je proces u ćelijskom disanju u kojem ATP nastaje u mitohondrijama i u hloroplastima tokom svijetle faze fotosinteze. Njegovom hipotezom i danas se objašnjava nastajanje ATP-a.

Godine 1978. je za razradu teorije delovanja Q10 dobio takođe Nobelovu nagradu. Q10 je biološki koenzim koji ima veliku ulogu u prenosu elektrona u lancu za transport elektrona. CoQ10 ubrzava zarastanje ožiljaka usled čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Skraćuje postoperativni period, učestvuje u procesu oslobađanja energije. Osim toga Q10 doprinosi normalizaciji arterijalnog pritiska, usporava proces starenja, neutrališe histamin (astma, alergija, respiratorna oboljenja).

Ovaj važan koenzim (organski kofaktor) je poznat i pod nazivom ubikinon.