Пређи на садржај

Piter Mičel

С Википедије, слободне енциклопедије
Piter Mičel
Датум рођења(1920-09-29)29. септембар 1920.
Место рођењаSariUjedinjeno Kraljevstvo
Датум смрти10. април 1992.(1992-04-10) (71 год.)
Место смртиKornvolUjedinjeno Kraljevstvo

Piter Mičel (engl. Peter Mitchell; 29. septembar 1920—10. april 1992) je bio britanski biohemičar koji je dobio Nobelovu nagradu za hemiju 1978. godine za otkriće hemiosmotičkog mehanizma ATP sinteze.

Nobelova nagrada[уреди | уреди извор]

Početkom šezdesetih godina dvadesetog vijeka postavio je hemiosmotsku hipotezu, koju je dokazao odgovarajućim eksperimentima. Hemiosmotska sinteza predstavlja međusobnu povezanost 3 komponente:

  • transporta elektrona
  • jonske pumpe
  • sinteze ATP-a

Ključni je proces u ćelijskom disanju u kojem ATP nastaje u mitohondrijama i u hloroplastima tokom svijetle faze fotosinteze. Njegovom hipotezom i danas se objašnjava nastajanje ATP-a.

Godine 1978. je za razradu teorije delovanja Q10 dobio takođe Nobelovu nagradu. Q10 je biološki koenzim koji ima veliku ulogu u prenosu elektrona u lancu za transport elektrona. CoQ10 ubrzava zarastanje ožiljaka usled čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Skraćuje postoperativni period, učestvuje u procesu oslobađanja energije. Osim toga Q10 doprinosi normalizaciji arterijalnog pritiska, usporava proces starenja, neutrališe histamin (astma, alergija, respiratorna oboljenja).

Ovaj važan koenzim (organski kofaktor) je poznat i pod nazivom ubikinon.