Platyzoa

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Platyzoa
Pseudoceros dimidiatus.jpg
Pseudoceros dimidiatus
Naučna klasifikacija edit
Carstvo: Animalia
Potcarstvo: Eumetazoa
Kladus: Bilateria
Kladus: Nephrozoa
(nerangirano): Protostomia
(nerangirano): Spiralia
(nerangirano): Platyzoa
Kavalier-Smit, 1998
Klasifikacija

Grupa Platyzoa su nesegmentisane životinje koje pripadaju protostomijama i prvi ih je opisao Tomas Kavalier-Smit 1998. godine. Tomas Kavalier-Smit je u ovu grupu svrstao i filum Platyhelminthes, odnosno pljosnate crve i filum Acanthognata. Sve češće je ova grupa opisana kao parafiletska, uključujući i Rouphozoa i Gnathifera.

Karakteristike[уреди]

Nijedna grupa Platyzoa nema respiratorni niti cirkulatorni sistem zbog njihove male veličine, ali poseduju složen polni sistem. Filumi Platyhelminthes i Gastrotricha spadaju u grupu acelomata, dok druge grupe imaju pseudocelom i dele zajedničke karakteristike kao što su struktura vilice i ždrelo, iako su se sekundarno izgubili kod grupe Acanthocephala. Formiraju monofiletsku podgrupu koja se naziva Gnathifera.

Ime su dobile po tome što je većina grupe pljosnata i ako rotifere nisu.

Sistematika[уреди]

Klasifikacija ove grupe izgleda ovako:

Grupa Platyzoa je bliska Lophotrochozoa. Zajedno ove dve grupe čine Spiralia.

Spiralia

Gnathifera

Platytrochozoa
Rouphozoa

Gastrotricha

Platyhelminthes

Mesozoa

Lophotrochozoa

Prikazan je nedavni mogući kladogram koji bi pokazao da su se Lophotrochozoa pojavile zajedno sa Platyzoa kao sestrinska grupa Rouphozoa (Gastrotricha i Platyhelminthes). Lophotrochozoa i Rouphozoa se tada nazivaju Platytrochozoa. Ovo Platyzoa čini parafiletskom grupom.

Vidi još[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ Struck, Torsten H.; Wey-Fabrizius, Alexandra R.; Golombek, Anja; Hering, Lars; Weigert, Anne; Bleidorn, Christoph; Klebow, Sabrina; Iakovenko, Nataliia; Hausdorf, Bernhard (1. 7. 2014). „Platyzoan Paraphyly Based on Phylogenomic Data Supports a Noncoelomate Ancestry of Spiralia”. Molecular Biology and Evolution (на језику: енглески). 31 (7): 1833—1849. ISSN 0737-4038. PMID 24748651. doi:10.1093/molbev/msu143. 
  2. ^ Sørensen, Martin (14. 12. 2005). „Limnognathia”. Zoological Museum, University of Copenhagen. 

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]