Polba

Са Википедије, слободне енциклопедије

Polba, poznata i kao proso ili metličarka, je topla sezonska žitarica koja pripada porodici trava Poaceae. Latinski naziv za polbu je "Panicum miliaceum." Evo nekoliko ključnih informacija o polbi i njenoj istoriji:

Polba (Panicum miliaceum):

  • Istorija: Polba je jedna od najstarijih gajenih žitarica na svetu. Prvi zapisi o uzgoju polbe potiču iz drevnog Kine, pre više od 7.000 godina. Odatle se širila u Indiju, Evropu i druge delove sveta.
  • Karakteristike: Biljke polbe su jednogodišnje trave koje obično dostižu visinu od 2 do 4 metra. Seme polbe je malo, okruglo i dolazi u različitim bojama, uključujući belu, žutu i crvenu varijantu.
  • Kulturni značaj: Polba ima dubok kulturni značaj u mnogim kulturama širom sveta. Gajena je kao osnovna hrana, posebno u regionima gde su drugi usevi teže raspoloživi ili neprilagođeni lokalnim uslovima.
  • Upotreba: Polba se koristi za pravljenje različitih jela, uključujući kašu, hleb i testenine. Takođe se koristi kao stočna hrana i hrana za ptice.
  • Nutritivna vrednost: Polba je nutritivno bogata žitarica. Sadrži ugljene hidrate, vlakna, proteine i razne vitamine i minerale. Važno je napomenuti da ne sadrži gluten, što je čini prikladnom za osobe sa celijakijom ili gluten senzitivnošću.
polba

Polba ima dugu istoriju kao važna hrana u mnogim kulturama i i dalje se gaji i koristi širom sveta danas.