Poli Goltijeri

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Poli Goltijeri
PoliGoltieri.jpg
Prvo prik.The Sopranos (sezona 1, epizoda 1)
Poslednje prik.Made in America (sezona 6, epizoda 21)
Informacije
NadimakPoli
AlijasPol Valnuts,
Gospodin Valters
Polmuški
Godine60 (okvirno)
PorodicaNući Goltieri (majka koja ga je usvojila, biološki mu je tetka),
Geri Goltieri (brat, bioliški mu je rođak),
Rouz Goltieri (sestra, bioliški mu je rođaka)
ReligijaKatolik
NacionalnostAmerikanac
TumačToni Siriko
IzmislioDejvid Čejs

Piter Pol „Poli Valnuts“ Goltijeri (engl. Peter Paul "Paulie Walnuts" Gualtieri) (koga glumi Toni Siriko) je izmišljeni lik u američkoj televizijskoj seriji „Porodica Soprano“ (engl. The Sopranos). Poli živi u Nju Džerziju, gde je još kao maloletnik pristupio lokalnoj mafijaškoj grupi na čijem čelu je tada bio Džoni Boj Soprano. Iako je već u poznim godinama, Poli Goltijeri je još uvek član iste organizacije, na čijem čelu je trenutno Toni Soprano, sin Džoni Boja Soprana i glavni lik serije.

O liku[уреди]

Piter Pol Goltieri, najuredniji i najdoteraniji član Soprano ekipe, bio je veoma talentovan od malih nogu. Prvi put je svoje veštine, vezane za profesiji koju je izabrao, pokazao kada je imao devet godina: dok su druga deca radila ono što je tipično za učenike osnovne škole, Poli je na smrt prebio jednog od vršnjaka. Sledećih nekolko godina je proveo po maloletničkim popravnim domovima, a sa 17 godina je postao štićenik Tonijevog oca, Džoni Boja Soprana, u čijoj organizaciji je neprestano napredovao na hijerarhiji položaja, i u njoj bio stalan, ne računajući odlazak u vojsku i povremene odlaske u zatvor.

Poli je među svojim saradnicima pozant kao osoba nasilnog temperamenta, a po nekima je i menatlno nestabilan. Ali slične osobine imaju i njegovi saradnici, te on i nije toliko različit. Iako je otvoreno prizano da je tražio pomoć psihijatra, nije odobravao Tonijevu terapiju, posebno zbog činjenice da je njegov psihijatar žensko. Iako je u svom životu bio sa mnogo žena, jedina izabranica njegovog srca uvek je bila njegova majka Nući.

Polijeva filozofija života je jednostavna: dok god svi koji treba da zarađuju za njega to i rade, on će zarađivati za Tonija, i sve će biti u redu. Međutim, nakon nekih Tonijevih odluka, Poli je bio primoran da preispita svoje poglede na svet. Čak je razmišljao i da pređe u porodicu Lupertaci koja je stacionirana u Njujorku, ali nakon što je šef porodice Karmajn Lupertaci izjavio da ne zna ni ko je on, Poli se predomislio i odlučio da ostane sa Tonijem, a njihovo prijateljstvo je ojačao kovertom punom para.

Problemi u Polijevom životu nastaju u trenutku kada saznaje da je Nući, žena za koju je verovao da mu je majka, u stvari njeogva tetka. Problemi postaju još ozbiljniji nakon što mu je dijagnoziran rak prostate.

Zanimljivosti[уреди]

  • Toni Siriko, koji je i u privatnom životu bio povezan sa organizovanim kriminalom, prihvatio je ulogu Polija Goltijerija pod uslovom da njegov lik u seriju ne bude „krtica“.
  • Nadimak koji u seriji ima Korado Soprano, „Džunior“, je u stvari nadimak koji je imao Toni Siriko dok je u mlađim danima bio mafijaš, pre nego što je postao glumac.

Vidi još[уреди]

Izvori[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]