Preobražaj

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Preobražaj
Naslovna strana prvog izdanja iz 1916.
Orig. naslovDie Verwandlung
AutorFranc Kafka
ZemljaAustrougarska
Jeziknemački
Sadržaj
Žanrpripovetka
Mesto i/ili
vreme radnje

Prag
20.vek
Izdavanje
IzdavačKurt Wolff Verlag
Lajpcig
Datum
izdavanja

1915.
Broj stranica56

Preobražaj (нем. Die Verwandlung) je pripovetka Franca Kafke, prvi put objavljena 1915, i svakako najslavnije njegovo delo uz romane Proces i Dvorac. Preobražaj je, uz Jazbinu, Kafkino najsimboličnije delo te je i dan danas jedna od ključnih tema analiza na brojnim univerzitetima širom sveta, a smatra se jednim od najznačajnijih dela književnosti XX veka. Nobelovac Elijas Kaneti opisao je delo kao "jedno od nekolicine velikih i savršenih dela poetske maštovitosti napisanih tokom ovog veka". Delo počinje preobražajem marljivog trgovačkog putnika Gregora Samse u monstruozno veliku bubašvabu.

Zaključak[уреди | уреди извор]

Kafkin svet je apstraktan i abnormalan. Za njega je sve što je normalno abnormalno. Okolni likovi u Kafkinim romanima smatraju junake funkcionere u obliku šahovskih figura. Međutim te figure žive u svojim nepojmljivim zakonitostima i umesto da im koriste pripremaju im neodgodivi mat.

Svet u kome je Kafka vođen i u kome je on živio jeste onaj iz Starog zaveta. On je taj svet napustio, ali ga se nije rešio, prebacio ga je u svoje vreme, zapravo ga je učinio bezvremenskim. Posebni značaj sveta Starog zaveta jeste apsolutni suverenitet Božji. On je slobodan na strašan besprigovoran način.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]