Puškinov muzej

С Википедије, слободне енциклопедије
Пушкинов музеј ликовних уметности
Музей изобразительных искусств им А. С. Пушкина
Gmii.jpg
Оснивање1898.
ЛокацијаМосква
Русија
Врстамузеј уметности
ДиректорМарина Лошак
ПредседникИрина Антонова
Веб-сајтpushkinmuseum.art


Puškinov muzej likovnih umetnosti (rus. Музей изобразительных искусств им А. С. Пушкина) je najveći muzej evropske umetnosti u Moskvi, koji se nalazi u ulici Volkhonka, preko puta Hrama Hrista Spasitelja. Međunarodni muzički festival Svjatoslava Rihtera Decembar noći održava se u Puškinovom muzeju od 1981. godine.

Muzej[уреди | уреди извор]

Jedna od nezaobilaznih građevina ili mesta u Moskvi je svakako i Muzej A.S Puškina, jednog od najvećih pesnika iz Rusije. Nalazi se u ulici Volkhonka 12, a velelepna zgrada je oker boje koja podseća na nekakav dvorac. U muzeju postoje takozvani dani otvorenih vrata, kada se mogu videti neke retke kolekcije i to su : 6. jun -dan rođenja Puškina; 18. maj - dan muzeja itd. U njemu su uglavnom izložena dela umetnika zapadne evrope kao što su Pablo Pikaso, Šagal ili Mane. Muzej ima dva sprata koji su prelepo ukrašeni. Na prvom se naleze dela antike, kao i gipsane figure iz Egipta. Na drugom spratu su slike, grafike, skulpture srednjeg veka, stare Grčke i Rima, kao i dela najpoznatih umetnika na svetu u broju od oko 750 hiljada primeraka.[1] Pored ovoga muzej ima i nekoliko sala u kojima se održavaju koncerti i izložbe. Postoji i deo koji je namenjen deci.

Izgradnja[уреди | уреди извор]

Zgradu muzeja su dizajnirali Roman Klajn i Vladimir Sukov a finansiran je od strane Jurija Nečajeva. Građevinski radovi započeli su 1898. i nastavljeni do 1912. godine.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ RTS:Internet razgledanje Puškinovog muzeja Pristupljeno na dan 5. 7. 2012

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]