QR kod

С Википедије, слободне енциклопедије

QR kod glavne stranice Vikipedije na srpskom jeziku.

QR kod (engl. QR code) je matrični kod (ili dvodimenzionalni bar-kod) kreiran 1994. Stvorila ga je japanska korporacija Denso-Wave. „QR“ je akronim od Quick Response (brz odziv), pošto je tvorac nameravao da se sadržaj izuzetno brzo dekodira. QR kodovi su uobičajeni u Japanu, gde su trenutno najpopularniji dvodimenzionalni kodovi.

Pregled[уреди | уреди извор]

QR kodovi na izložbi nepokretnih kulturnih dobara u Ivanjici, noć muzeja 2014.

Iako prvenstveno korišćen za praćenje delova u proizvodnji vozila, QR kodovi se sada koriste u mnogo širem kontekstu, uključujući komercijalne aplikacije praćenja, kao i aplikacije koje su orijentisane na pogodnije korišćenje mobilnih telefona (poznato kao mobilno tagovanje). QR kodovi koji skladište adrese i URL-ove, mogu se pojavljivati u časopisima, na znacima, autobusima, vizitkartama, kao i na svakom objektu o kome bi korisniku mogle biti potrebne informacije.

Korisnici koji poseduju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim odgovarajućim softverom, mogu da skeniraju sliku QR koda, koji će uključiti internet pregledač i odvesti korisnika na ugrađenu URL adresu. Ovakav čin povezivanja sa fizičkih objekata je poznat kao hiperveza fizičkog sveta. Korisnici takođe mogu da stvore i štampaju sopstvene QR kodove, da bi ih drugi skenirali i koristili, posetivši jedan od nekoliko sajtova za besplatno stvaranje QR kodova.

Standardi[уреди | уреди извор]

Gigantski QR kod koji vodi na internet stranicu, spreman za čitanje mobilnim telefonom.

QR kod standard je nekoliko puta bio standardizovan.

Licenca[уреди | уреди извор]

QR kod je otvorenog tipa u smislu da su specifikacije QR koda dostupne javnosti i da se patentna prava, koja su u vlasništvu Denso Wavea, ne sprovode.[1] Japanska veb stranica navodi da se kod pojma QR kod radi o „zaštićenoj robnoj marci Denso Wave Incorporateda u Japanu i drugim državama“.


Skladištenje[уреди | уреди извор]

QR kod kapacitet podataka[2]
Samo numerički Maksimalno 7,089 karaktera
Alfanumerički Maksimalno 4,296 karaktera
Binarni (8 bita) Maksimalno 2,953 bajtova
Kanji/Kana Maksimalno 1,817 karaktera
Kapacitet ispravke grešaka
Nivo L 7% kodnih reči može biti povraćen
Nivo M 15% kodnih reči može biti povraćen
Nivo Q 25% kodnih reči može biti povraćen
Nivo H 30% kodnih reči može biti povraćen

QR kodovi koriste Reed-Solomon kod za ispravljanje grešaka. Primer ispod prikazuje kako QR kod rukuje sa distorzijama. Pikseli su dodavani ili oduzimani sa originalnog koda da bi se istražio granični nivo distorzije. Obe promenjene slike ostaju prepoznatljive koristeći „L nivo“ ispravke grešaka.

Mikro QR kod[уреди | уреди извор]

Mikro QR kod je umanjena verzija QR kod standarda namenjen aplikacijama sa oslabljenom sposobnošću rukovanja velikih očitavanja.

Takođe, postoje tri različita oblika Mikro QR koda. Najviši od njih može da skladišti 35 karaktera.

Dizajn[уреди | уреди извор]

Dizajn QR koda omogućava da se u njega ugrade privlačne slike ili logotipi, karakteri, ili fotografije u QR kod, bez gubitka informacija sadržanih u samom kodu.

Britanska pop grupa Pet šop bojs je koristila QR kod kao ilustraciju za njihov singl „Integral“ iz 2007, koji se mogao preuzeti samo preko interneta. Video za pesmu takođe sadrži QR kod. Kada se kodovi ispravno očitaju, korisnici se preusmeravaju na veb stranicu o planovima za britansku nacionalnu identifikacionu karticu.

Stvaranje QR kodova (kodiranje)[уреди | уреди извор]

Postoje mnogi alati koji su dostupni za stvaranje prilagođenih QR kodova. Korišćenjem tih alatki, moguće je stvoriti QR kod koji predstavlja broj telefona, SMS poruku i mnoštvo drugih mogućnosti.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Denso Wave Incorporated - QR kod standardizacija
  2. ^ Denso Wave Incorporated - O 2D Kodu

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]