Raša Livada

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Raša Livada
Raša Livada.jpg
Datum rođenja1948.
Mesto rođenjaSubotica
 SFR Jugoslavija
Datum smrti(2007-11-06)6. novembar 2007.
Mesto smrtiBeograd
 Republika Srbija

Raša Livada (Subotica, 1948Beograd, 2007) bio je srpski književnik, prevodilac i izdavač.

Biografija[уреди]

Osamdesetih godina bio je potpresednik Srpskog PEN-a, predsednik Beogradske sekcije Udruženja književnika Srbije i prvi predsednik Odbora za zaštitu umetničkih sloboda. Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva 2000. godine.

Godine 1985. osnovao je Književno društvo „Pismo“, pokrenuo istoimeni časopis za savremenu svetsku književnost. Zajedno sa edicijom „Pismo” pokrenuo je sveske za jevrejsku, englesku, holandsku i rusku književnost. U saradnji sa „Maticom srpskom“ iz Novog Sada uređivao je i istoimenu biblioteku. U krilu ovog književnog društva osnovao je još nekoliko književnih časopisa („Ruski almanah“, „Istočnik“, „Erazmo“, „Mezuza“, „Schakespeare & Co.“).

Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva 2000. godine.

Preminuo je u Beogradu 6. novembra 2007. godine.[1]

Bibliografija[уреди]

Zbirka pesama[уреди]

  • „Poprskan znojem kazaljki“ (1969)
  • „Atlantida“ (1972)
  • „Karantin“ (1977)

Poeme[уреди]

  • „Ranjeni ditiramb“
  • „Horoskop“
  • „Rađanje soneta“

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ 2006. godine po izboru Borislava Radovića u okviru biblioteke „Savremena poezija“ objavila je zbirku njegove poezije „Pesme“.[2]

Objavio je i antologiju „apolitičke poezije“ „Svetska poezija danas (časopis „Gradac“, 1981), koja je, zajedno sa njegovim pesničkim zbirkama, izvršila znatan uticaj na potonje generacije pesnika. Proširena i dopunjena, ova antologija objavljena je u dva toma u izdanju „Prosvete“ 1983. godine pod naslovom „Moderno svetsko pesništvo“.

Prevodio je poeziju Roberta Grejvsa, T. S. Eliota, Huana Himenesa, Jahude Amihaja i V. S. Mervina. Pesme su mu prevođene na preko dvadeset svetskih jezika

Nagrade[уреди]

Za svoj književni, prevodilački i uređivaćki rad dobio je niz nagrada, među kojima „Brankovu nagradu“, Nagradu „Milan Rakić“, Nagradu „Jeremija Živanović“, „Zlatni beočug“ za trajni doprinos u kulturi Beograda i dr.

Vidi još[уреди]

Izvori[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]