Radoš Novaković

С Википедије, слободне енциклопедије
Radoš Novaković
Rados Novakovic.jpg
Datum rođenja(1915-07-13)13. jul 1915.
Mesto rođenjaProkuplje
 Kraljevina Srbija
Datum smrti11. januar 1979.(1979-01-11) (63 god.)
Mesto smrtiBeograd
 SFR Jugoslavija

Radoš Novaković (13. jul 1915, Prokuplje, Kraljevina Srbija — 11. januar 1979, Beograd, Jugoslavija) bio je srpski reditelj i scenarista.

Biografija[уреди | уреди извор]

Diplomirao je 1938. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, a 1941. god. apsolvirao na Odseku za pozorište pri Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Kao vrstan intelektualac i poliglota preveo je mnoge drame, pisac je mnogih eseja iz oblasti teorije filma kao i jedinstvene knjige „Istorija filma”, jer je to bila prva knjiga te vrste pisane na srpskom jeziku.

Od 1961. god. se bavio pedagoškim radom kao profesor filmske režije na Akademiji za pozorište, fim, radio i televiziju u Beogradu (sadašnjem Fakultetu dramskih umetnosti) na kojoj je bo je dekan i rektor.

Iako levičar po opredeljenju, i učesnik i prvoborac u Drugom svetskom ratu, kao umetnik kosmopolita bio je neshvaćen u komunističkom društvu i često u sukobu sa vladajućom vrhuškom. To je rezultovalo pokušajem brisanja njegovog rada (kao što su filmovi „Sofka” i „Pesma s Kumbare”) i ličnosti. I između ostalog pokušaj brisanja činjenice da je on osnivač „Ateljea 212” u zgradi „Borbe” 12. novembra 1956. godine.

Radoš Novaković je unuk Stojana Novakovića.

Filmovi[уреди | уреди извор]

Scenarista[уреди | уреди извор]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]