Rainbow: Nisha Rokubō no Shichinin

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Rainbow: Nisha Rokubō no Shichinin
Rainbow - Animirani serijal.jpg
Naslovna strana prvog izdanja manga časopisa na kojoj je prikazan Mario Minakami
RAINBOW 二舎六房の七人
(Reinbō: Ni-sha roku bō no shichi-nin)
Žanr Drama, Istorija
Manga
Autor George Abe
Ilustrator Masasumi Kakizaki
Izdavač Shogakukan
Ciljna grupa Seinen
Časopis Weekly Young Sunday
Big Comic Spirits
Prvo izlaženje 20032010
Tomovi 22 (Spisak tomova)
TV anime
Režiser Hiroshi Koujina
Scenarista Hideo Takayashiki
Studio Madhouse
Mreža NTV
Premijerno prikazivanje 6. April, 201028. Septembar , 2010
Epizode 26

Rainbow: Nisha Rokubō no Shichinin (RAINBOW 二舎六房の七人 Reinbō: Ni-sha roku bō no shichi-nin?), je Japanski manga serijal koji je napisao George Abe i nacrtao Masasumi Kakizaki. Poceo je sa emitovanjem 2003. u Shogakukan Publishing's Weekly Young Sunday manga časopisu ali je izdavanje preuzeo Big Comic Spirits u trenutku kada je izdavanje okončano. Kasnije je objavljen u 22 dela Shogakukan od Aprila 2003 do Februara 2010. Glavna radnja priče je smeštena u 1950. i prati životnu priču šest maloletnika u starosnom dobu od 16 do 17 godina koji su poslati u Shōnan školu za delikvente. Oni polako počinju da uče kako da se nose sa svim užasima i gadostima koje sreću u toj instituciji. 2005. godine su dobili jednu od najpriznatijih nagrada za manga časopise Shogakukan Manga Award i sa još jednim priznanjem A Spirit of the Sun.

Animirana televizijska serija koju je montirao Madhouse Studio i režirao Hiroshi Koujina počela je sa emitovanjem u Japanu 6. aprila 2010. godine.

Radnja[уреди]

Postavljena 1950.-ih, radnja se vrti oko šest maloletnih delikvenata i njihovog mentora u Shōnan školi za delikvente blizu Tokija. Manga prati život i agoniju mladih dečaka tokom njihog vremena u školi za delikvente i nakon odlaska iz te ustanove.

Likovi[уреди]

Rokurouta Sakuragi (桜木 六郎太 Sakuragi Rokurouta?)

Glas daje: Rikiya Koyama

Sakuragi Rokurouta, momak od 18 godina koji ima nadimak 'Anchan' (stariji brat), je najstariji od sedam protagonista u serijalu. Kao jak i veoma odlučan mladić, Sakuragi ima velike bokserske veštine koje je demonstrirao više puta tako što je nokautirao svih šest mladića kada je Mario započeo tuču. Pošto ih je sve veoma brzo zavoleo, kao "stariji brat" Sakuragi se brine za mladiće kao što oni njega vole. Njegova dobrota ga često košta zlostavljanja od strane čuvara Išihare i njegovih zlih šema i planova. On je jedini mladić u celoj ustanovi koji se ne plaši Išihare. Kada je bio mlađi njegov otac i petoro braće su poslati u vojsku. Njegov otac je jedini koji je preživeo i vratio se kući slomljene psihe što se kasnije razvilo u teško pijanstvo. On se posle pića veoma brzo ubio nakon što se raspravljao sa Sakuragijem, što je ostavilo veliku krivicu u srcu mladića. Nakon toga se odlučio da nikad ne odustane od ljudi koji su mu bliski i da će ih uvek štiti po svaku cenu. Jedan od nekadašnjih Sakuragijevih prijatelja iz ćelije Hagino je misteriozno preminuo. Ostavio je pismo Sakuragiju u kome objašnjava kako sumnja da dr. Sasaki i Išihara planiraju da ga ubiju posle svega što su mu uradili. Jedini u celoj školi, Sakuragi zna ovu užasnu tajnu što ga čini sledećom metom Sasakija i Išihare. Sakuragi je ubijen na sredini serijala od strane američkih vojnika koji su mislili da on ima zle namere iako je do poslednjeg trenutka branio svoje drugove, svoju vernu braću iz doma za maloletnike.
Mario Minakami (水上 真理雄 Minakami Mario?)

Glas daje: Shun Oguri

Minakami Mario, dečak od 17 godina je nezvanični vođa ovih šest momaka. Osuđen je iz razloga zato što je naneo teške povrede jednom od profesora u njegovoj tadašnjoj školi kada je saznao da je taj profesor silovao jednu od učenica.Prvog dana je započeo tuču sa Sakuragije mada ga je veoma iskusniji Sakuragi brzo savlada. Mario je sa vremenom počeo da se divi Sakuragiju i prihavtio da ga on trenira i priprema za boks.Brzo je pokazao izvanredne veštine u tome kao i njegov učitelj. Brzo se uvidelo da je otvoren momak bez dlake na jeziku, kao i Sakuragi bio je spreman na sve kako bi zaštitio svoje prijatelje. Tokom jedne nesuglasice u dvorištu škole Mario je dobio veoma ozbiljne povrede ruke što mu je unazadilo boksing karijeru ali se uz trud, rad i volju vratio na noge.Radio je nakon doma kao konobar i srećno je zaljubljen u devojku Setsuko. Ono što je takođe veoma zanimljiva činjenica što i daje čar celoj seriji jeste da je Mario veoma fizički sličan svom preminulom "starijem bratu" Sakuragiju.
Noboru Maeda (前田 昇 Maeda Noboru?)

Glas daje: Romi Park

Maeda Noboru, 16 godina. Ima nadimak Kornjača (スッポン Suppon, lit. Chinese Soft-shelled Turtle?) i najmanji je od svih sedam dečaka. Osuđen je zbog krađe, prevare i nekoliko drugi zločina koji nisu bili istraženi do kraja tokom njegove osude. Izubio je celu svoju porodicu u eksploziji atomske bombe. Iako nema borbene veštine niti je fizički spreman ima veoma jaku vilicu i ugriz na koji je veoma ponosan. Nakon doma postaje veoma uspešan i vešt prodavac na crnom tržištu gde je zarađivao veliku količinu novca tako što je prodavao cigarete američkoj vojsci situiranoj u Japanu. Može se primetiti kako ima rupe glavi, tj. nedostatak kose na nekim mestima ako uzrok radijacije. To ga ja koštalo smrti nakon par godina.
Ryuuji Nomoto (野本 龍次 Nomoto Ryuuji?)

Glas daje: Keiji Fujiwara

Nomoto Ryuuji, 17 godina, zovu gaPrevara (バレモト Baremoto, lit. Uncovered?) i on je najpametniiji od svih dečaka. Poslat je u dom zbog prevare, obmane i krađe, pogotovo u tržnim centrima. Kada je bio dete on i njegova majku su bili veoma siromašni. Kada je saznao da je njegova majka prodavala svoje telo u vidu prostitucije kako bi imali dovoljno novca za hranu on je postao takva osoba da nikome nije verovao. Tek nakon što je upoznao Sakuragija i ostale počeo je da se menja i da opet ceni prijateljstvo. On takođe nema borbene veštine ali ga izvlači inteligencija i mogućnost da smišlja veoma komplikovane planove koji su momcima pomogli bezbroj puta. Navodno je otišao da se školuje nakon doma i promenio imidž.
Mansaku Matsuura (松浦 万作 Matsuura Mansaku?)

Glas daje: Tomohiro Waki

Matsuura Mansaku, 17 godina, nadimak mu je Kupus (キャベツ Kyabetsu?). On je drugi po veličini od svih momaka. Osuđen je zbog nasilničkog ponašanja pod dejstvom alkohola. Pored svih zločina i njegovog zastrašujućeg fizičkog izgleda on je najveći deo vremena veoma ljubazan, dobroćudan i tih. Najviše voli da uživa u jelu i najveseliji je od sedmorice. Najviše se druži sa Vojnikom. Iako tvrdi da nije veoma pametan, izvukao je momke iz mnogo gustih situacija. Nakon doma je krenuo da radi na građevini kako bi imao novca za hranu koju toliko voli.
Tadayoshi Tooyama (遠山 忠義 Tōyama Tadayoshi?)

Glas daje: Takaya Kuroda

Tooyama Tadayoshi, 17 godina, nadimak mu je Vojnik (ヘイタイ Heitai?). Od svih momaka on je stvarno najveći. Poslat je u dom zbog agresivnog ponašanja i lažnih optužbina. Nemilosrdno i brutalno je pretukao dečka njegove majke koji ju je zlostavljao. Od svih momaka on je najmanje podnosio Sakuragija kada su se prvi put upoznali mada se to kasnije kao i svima pretvorilo u veliku bratsku ljubav. Poslušao je Sakuragijev savet i trenirao je kako bi mogao da se pridruži vosjci. Nakon dosta rada i bola uspeo je da ostavari svoj cilj postajući pravi vojnik. Njegov najbolji prijatelj je Kupus i njih dvojica se jednostavno upotpunjuju i odlično rade zajedno. Postao je relativno miran ali kako situacija zahteva može biti veoma opasan po one koji hoće da njemu ili nekome bližnjem naude.
Jou Yokosuka (横須賀 丈 Yokosuka Jou?)

Glas daje: Tatsuya Hasome

Yokosuka Jou, 16 godina, zovu ga Džo (ジョー ?) i on je najćutljiviji od dečaka. Osuđen je nako što je naneo povrede opasne po život čoveku koji je pokušao da ga siluje. On je siroče i ima mlađu sestru koja se zove Meg. Oni su polu Evropljani polu Japanci. Njegova bleda koža i plave oči mu daju nevin i bezopasan izgled što ga čini lakom metom, međutim izgleda vara kada je njegova sestra u pitanju, za nju je spreman sve da učini.Njegova neverovatna snaga se pokazala kada je pokidao konopac kojim ga je doktor Sasaki vezao za stolicu. Ume da bude i nezgodan kada vidi da ima prednost. Kasnije postaje pevač.
Ishihara (石原?)

Glas daje: Kouji Ishii

On je jedan od stariji čuvara u Shonan domu za maloletnike.Išiharini brutalni i sadistički metodi ga čine strahom za sve zatvorenike. Uživa u tome da siluje i tuče momke bez ikakvog razloga. Od svih dečaka u školi najviše mrzi Sakuragija koji ga se uopšte ne plaši, ni njega ni njegovih metoda. Nedostatak straha kod Sakuragija čini Išiharu veoma besnim a kasnije on razvija strah prema Sakuragiju. Kada Sakuragi gleda Išiharu direktno u oči, bez trunke straha, budi želju u njemu da ubije Sakuragije. Jedino poštovanje ima prema doktoru Sasakiju koji mu plaća lepu svotu novca da muči i zlostavlja dečake. Nakon što je otišao iz doma susreo se sa Mariom na jednoj obali. Izgledao je propalo i kao beskućnik od zloupotrebe droge. Nakon što je video šta je život učinio od njega, Mario je shvatio koliko je on jadan i da je dobio sve što je zaslužio. Pušta ga svojoj crnoj sudbini i ide dalje kod Išihara proklinje Sakuragija kojeg vidi u Marievim očima.
Gisuke Sasaki (佐々木 義助?)

Glas daje: Takaya Hashi

Sasaki je doktor u domu gde su mladići osuđeni. Iako javno govori o tome kako se mora brinuti o toj deci sa svom pažnjom zaboraviće da spomene svoje ogavne, perverzne i nasilničke želje prema mladićima. On je delimično i razlog pored Išihare za to šta su momci proživeli u domu. Nakon što je napustio dom kandidovao se za gradonačelnika. U trenutku kako su momci to saznali odlučili su se da je vreme za osvetu. Jednostavno nisu mogli da dopuste da takav montrum bude na tako cenjenom i visokom položaju. Momci su ga plašili i ucenjivali dok nije priznao svoje zločine. Džo je jedno veče došao kod njega pretvarajući se da je jedan od dečaka sa kojim će da ima odnose. Džo posle malo umne igre vadi pištolj i uperava ga pravo u ogavnog doktora. Zakopali su ga do vrata na plaži i terali ga da prizna sve svoje zločine dok plima ne dođe. Nakon što su to snimili i predali policiji mogli su mirno da spavaju znajući da će montrum dobiti sve što zaslužuje a da pritom nisu morali svoje ruke da prljaju.

Medija[уреди]

Manga[уреди]

Rainbow je počeo kao manga serijal koji je napisao George Abe i nacrtao Masasumi Kakizaki. Objavljivanje časopisa je počelo u Shogakukan izdavačkoj kući u časopisu Weekly Young Sunday ali je premešten u Big Comic Spirits izdavačku kuću kada je časopis prestao sa radom.[1] Delovi mange su skupljeni u 22 poglavlja od strane Shogakukan-a između Aprila 2003. i Februara 2010.[2][3] 2005. je osvojio nagradu u kategoriji najbolja manga godine (Shogakukan Manga Award) a takođe i nagradu A Spirit of the Sun.[4]

Anime[уреди]

Animirani serijal je montirao animacioni studio Madhouse i režirao ga je Hiroshi Koujina. Počeo je sa emitovanjem u Japanu, 6. aprila 2010.. 28. maja 2010. je najavljano da je FUNimation uzeo emitovanje serije pod svoju ruku i da kreće opet od 1. juna.[5]

Epizode[уреди]

Sezona 1 (2010)[уреди]

Prva i poslednja sezona ima 26 epizoda.

Епизода Назив епизоде
1 / 1 Nakon kiše (енгл. 'After the rain')
2 / 2 Begunac (енгл. 'Fugitive')
3 / 3 Nepoverenje (енгл. 'Distrust')
4 / 4 Razrešenje (енгл. 'Dissolve')
5 / 5 Nekad.. (енгл. 'Someday..')
6 / 6 Istina (енгл. 'Truth')
7 / 7 Odlučnost (енгл. 'Determination')
8 / 8 Sloboda (енгл. 'Freedom')
9 / 9 Žaljenje (енгл. 'Lament')
10 / 10 Osveta (енгл. 'Vengeance')
11 / 11 Sukob (енгл. 'Showdown')
12 / 12 Obećanje (енгл. 'Promise')
13 / 13 Sećanje (енгл. 'Recollect')
14 / 14 Osveta (енгл. 'Revenge')
15 / 15 Dosađivanje (енгл. 'Annoyance')
16 / 16 Sakriven (енгл. 'Hidden')
17 / 17 Razdvajanje (енгл. 'Parting')
18 / 18 Nesalomljiv (енгл. 'Unbreakable')
19 / 19 Ponovno okupljanje (енгл. 'Reunion')
20 / 20 Zvanje (енгл. 'Vocation')
21 / 21 Oslepljen (енгл. 'Blinded')
22 / 22 Uzbuna (енгл. 'Emergence')
23 / 23 Šansa (енгл. 'Chance')
24 / 24 Očajnost (енгл. 'Desparate')
25 / 25 Nezavisnost (енгл. 'Independence')
26 / 26 Preko duge (енгл. 'Over the rainbow')

Nagrade[уреди]

Rainbow: Nisha Rokubō no Shichinin 2005. je osvojio nagradu u kategoriji najbolja manga godine (Shogakukan Manga Award) a takođe i nagradu A Spirit of the Sun .[6]

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]