Ranula

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ranula
Ranula human 09.jpg
Specijalnostimaksilofacijalna hirurgija

Ranula ili sublingvalna (podjezična) čista je unilateralna promena na dna usne šupljine koja nastaje u izvodnim kanalima sublingvalne ili submandibularne žlezde. Zbog svoje lokalizacije odiže dno usne šupljine i jezik. Izgledom podseća na žabu po čemu je dobila i ime. Kako se sublingvalna žlezda sastoji od nekoliko manjih žlezda, koja izlučuje mukoznu sluz, konstantno i nezavisno od ishrane, ranula češće nastaje od sublingvalne žlezde.[1]

Patohistološki vrlo je slična retencionom tipu mukokele. Klinički nalaz je najčešće dovoljan za postavljanje dijagnoze. Izuzetno poželjno napraviti CT ili MR snimanje pre donošenja odluke o operativnom zahvatu u slučaju da je došlo do hernijacije žlezdanog tkiva kroz milohioidni mišić (plungig ranula). Tada se na snimku vidi „znak repa“ jer se cistična šupljina iz sublingvalnog prostire do submandibularnog prostora.[2] Protrahovana mikrotrauma i blaga infekcija najčešći su uzroci pojave ove ciste. Trauma potiče od oštrih ivica zuba za vreme denticije, a kasnije oštre ivice karioznih zuba macerišu sluznicu usta a naročito predeo izvodnih kanala sublingvalne pljuvačne žlezde. Zbog ovoga dolazi do opstrukcije ekskrecijskih kanala. Opstrukciju prouzrokuje inflamacijski edem i deskvamovani epitel sa fibrinom ili stenoza nastala kao posledica traume. Zbog toga dolazi dolazi do nakupljanja sekreta i formiranja retencijske ciste.[3]

Klinička slika[уреди]

Klinička slika ranile je najprisutnija kod dece u vreme smene zuba i u prepubertetskom periodu. Salivarne ciste poda usta prema lokalizaciji dele na površne i duboke. Površne ciste su smeštene u podu usne duplje između korpusa mandibule i korena jezika a iznad milohioidnog mišića. Obično su lokalizovane sa jedne strane, ali tokom rasta mogu preći medijalnu liniju.

Ciste koje su prodorom kroz muskulaturu poda usne duplje prodrle u submandibularni ili submentalni prostor nazivaju se dubokim ranulama. U ovim prostorima ona se prezentuje kao tumor različite veličine.

Dijagnoza[уреди]

Palpacijom ispod kože oseća se bezbolna cistična formacija sa znacima elastične fluktuacije. Ranula je ispunjena mukoznim sadržajem, koji je kod akutno nastalih bistar, a kod starijih cista on je gušći i lako zamućen, sivo beličaste boje, mafa je ponekad bistar i boje ćilibara.

Histologija

Pod mikroskopom se u šupljini ciste nakuplja pljuvačka iz kanala pljuvačne žlezde na podu usne duplje, duž bočnog dla jezika . Za razliku od sluzokože usne duplje ranula nije obložena epitelom.

Terapija[уреди]

Lečenje ranule je hirurška. Najčešće se primenjuju:

 • marsupializacija ciste,
 • enukleacija ciste,
 • ekstirpacija ciste sa sublingvalnom ili akcesornom pljuvačnom žlezdom,
 • ekstraoralna ekstirpacija duboko položenih cista.[4]

Prognoza[уреди]

Smetnje koje čine površne i duboke sublingvalne ciste najčešće su minimalne. Svojom veličinom mogu elevirati jezik i stvarati smetnje tokom jela i govora.

Komplikacije[уреди]

U komplikacije koje se mogu javiti kod ranule spadaju:

 • Infekcija ranule
 • Ponavljana trauma
 • Ruptura i ponovno stvaranje ranule
 • Disfagija (u slučaju velike ranule)

Izvori[уреди]

 1. ^ Macdonald D: Oral and Maxillofacial Radiology: Dignostic approach.1st ed. Ames: Wiley-Blackwell; 2011. Chapter 9, Radiolucencis; p. 106-13.
 2. ^ Knežević G: Ciste čeljusti i mekih tkiva usne šupljine. In: Knežević G. et al. Oralna kirurgija. 1. Izd. Zagreb: Medicinska naklada; 2003. p. 85-132.
 3. ^ Kahn, Michael A. Basic Oral and Maxillofacial Pathology. Volume 1. 2001.
 4. ^ Sublingvalna cista (Ranula), www.stetoskop.info

Spoljašnje veze[уреди]

Klasifikacija
Spoljašnji resursi
Star of life.svgMolimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje
u vezi sa temama iz oblasti medicine (zdravlja).