Оштрокљуна њорка

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Razorbill)

Оштрокљуна њорка
Оштрокљуна њорка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Род:
Alca

Врста:
A. torda
Биномно име
Alca torda[2]

Оштрокљуна њорка, позната и под називом мала њорка (лат. Alca torda), врста је њорке и једини припадник рода Alca.

Опис[уреди | уреди извор]

Одрасла птица је црна одозго и са белим прсима и стомаком. Дебели црни кљун има туп крај. Реп је шиљаст и дужи него код танкокљуне њорке. Зими грло и горњи делови прса постану бели. Храну тражи под водом. Може остати под водом читав минут пре него што изрони. Углавном једе рибе попут сардела и других малених риба, али такође једе и неке малене рачићe и морске црве. Обично се гнезди у великим колонијама и сноси јаја на голом камењу. Родитељи се смењују током инкубације: док се мужјак храни на мору, женка чува јаја, а затим мужјак замени женку. Када треба да хране младунце, улове неколико риба и све их у кљуну однесу до птића. Пре него што се млади излегу, родитељи могу да се удаље од гнезда и више од 100 km да би нашли храну, али када птићи дођу на свет, не удаљавају се више од неколико десетака километара, и тада често траже храну у плиткој води.

Иако је просечан животни век њорки око 13 година, једна јединка прстенована у Уједињеном Краљевству 1967. живела је 41 годину, што је рекорд за ову врсту.

Неке познате колоније њорки су:

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Размножава се на острвима, каменитим обалама и литицама у Северном Атлантику. У Северној Америци живи јужно све до Мејна, а у западној Европи од северозапада Русије до севера Француске. Северноамеричке птице се селе на југ. Евроазијеске птице исто тако зимују на мору, а неке доспеју и до Средоземља.

Систематика[уреди | уреди извор]

Иако је данас ова њорка једини живи припадник рода Alca, током плиоцена је у овом роду било много више врста:

Колико је познато, род Alca је вероватно еволуирао на западу Северног Атлантика, односно на данашњим Карибима, попут већине других њорки. Преци овог рода су ту вероватно дошли током миоцена.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]