Režim kompatibilnosti

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Režim kompatibilnosti je softverski mehanizam u kojem softver ili oponaša stariju verziju softvera ili imitira još jedan operativni sistem kako bi se omogućilo zastarelom ili nekompatibilnom softveru ili fajlovima da ostanu kompatibilni sa novijim verzijama hardvera i softvera. Primeri softvera koje koriste ovaj režim su operativni sistemi i Internet Eksplorer.

Operativni sistemi[уреди]

Režim kompatibilnosti u operativnom sistemu je softverski mehanizam kojem operativni sistem oponaša stariji procesor, operativni sistem i / ili hardversku platformu kako bi se omogućilo da zastareo softver ostane kompatibilan sa novijim verzijama hardvera ili softvera.

Ovo se razlikuje od punopravnog emulatora u tome što emulator obično stvara virtuelnu hardversku arhitekturu na sistemu domaćina, umesto da jednostavno prevodi sistemske pozive starijih sistema u pozive koje sistem domaćin može da razume.

Primeri uključuju: Klasični režim u Mek OS X-u, kao i Vindous 2000 / Vindous XP / Vindous Vista / Vindous 7 režim kompatibilnosti, koji omogućavaju aplikacijama dizajniranim za starije verzije operativnih sistema da se izvršavaju. Drugi primeri uključuju platforme kao što je Vajn, za pokretanje Vindous programa na OS X operativnim sistemima i sistemima baziranim na Linuksovom jezgru, kao i Mono za pokretanje .NET programa na raznim sistemima baziranim na Uniksu.

Internet explorer[уреди]

"Kompatibilni pregled" je režim kompatabilnosti koji se nalazi u sklopu internet pretraživača Internet Eksplorer, počev od verzije 8. Kada je aktivan, kompatibilni pregled primorava IE da prikaže veb stranicu u Kuirks režimu kao da se posmatra u IE7.[1][2] Kada nije aktivan kompatabilni pregled, IE radi u glavnom režimu. U IE11, korisnik može da uključi režim kompatibilnosti za određenu stranicu klikom na ikonu podešavanja, a zatim klikom na opciju podešavanja kompatibilnog pregleda.

IE8+[уреди]

Majkrosoft korporacija promoviše Internet eksplorer 8 kao pregledač koji je striktnije privržen opisanim W3C veb standardima nego Internet Eksplorer 7. Kao rezultat toga, kao i u svakoj prethodnoj verziji IE, neki procenat veb stranica, kodiran na ponašanje starijih verzija, neće biti adekvatno prikazan u IE8. To bi bilo ponavljanje situacije sa IE7 koji, iako ima eliminsane bagove iz IE6, svakako ne prikazuje adekvatno stranice koje su koristile specifične delove koda kako bi rešile problem kompatibilnosti. Ovo je posebno problem za oflajn HTML dokumenta, koja se ne mogu izmeniti (npr koji se nalaze na medijumu koji se koristi samo za čitanje sadržaja, kao što su diskovi).

Da bi se izbegla ova situacija, IE8 sprovodi neku vid ciljanja verzije, gde stranica može da se prilagodi određenoj verziji pretraživača koristeći X-UA-Compatible deklaraciju kao atribut meta elementa ili u HTTP zaglavlju.[3]

Da bi se održala kompatibilnost, sajtovi se mogu optimizovati za IE7 umetanjem posebno kreiranog meta elementa u veb stranicu, koji aktivira režim kompatibilnosti u pretraživaču, koristeći:[4]

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=EmulateIE7" />

Novija verzija pretraživača bi oponašala stariju verziju u slučaju stranica koje su prilagođene starijim verzijama pretraživača, tako da bi eventualne pretpostavke stranice o ponašanju pretraživača bile pogođene.

Majkrosoft je predložio da se stranica sa deklaracijom tipa dokumenta koji izaziva standardni režim (ili režim sličan standardnom) u IE7 bi mogle da izazovu ponašanje nalik IE7, pod nazivom "režim standarda" (sada se zove "striktni režim") u IE8 i budućim verzijama IE. Nove mogućnosti IE8 mogu da izazovu ono što Majkrosoft naziva "IE8 režim standarda" (sada se zove "režim standarda"). Deklaracije koje aktiviraju Kuirks režim u IE7 će nastaviti da aktiviraju taj režim i u IE8.

Piter Brajt iz Ars Tehnike tvrdi da je ideja o korišćenju meta oznaka za odabir određenog režima prikazivanja u osnovi gubi smisao razvoja standarda i posmatra ovaj problem kao jedan od idealizma u odnosu na pragmatizam u veb programiranju, uz napomenu da se ne održava sav sadržaj na vebu redovno, i da "sa zahtevom da veb programeri ažuriraju stranice kako bi se osigurao njihov ispravan rad u svakoj budućoj verziji pretraživača, je verovatno previše tražiti."[5]

IE 8 Beta 1 može da podrži tri režima: "Kuirks", "Striktni" i "Standardni." Kada postoji stara deklaracija tipa dokumenta ili kada ne postoji, IE prikazuje stranicu onako kako bi to bilo prikazano u verziji IE5 (Kuirks režimu). Kada postoji poseban meta element ili kada je uključeno odgovarajuće HTTP zaglavlje u veb stranici, IE8 će prikazati tu stranicu kako bi to IE7 (striktni režim) prikazao. U suprotnom, IE8 prikazuje stranice u svom standardnom režimu. Korisnici se mogu prebacivati između tri režima sa samo nekoliko klikova.[6] U izdanju Internet Eksplorer 8 Beta 1 je pokazalo da mnoge stranice ne funkcionišu u ovom novom režimu standarda.

Majkrosoft održava listu sajtova koji su prijavili da imaju problema u režimu standarda IE8, poznatu kao lista pregleda kompatibilnosti. Kada korisnik aktivira ovu listu IE8 će učiniti da stranice sa te liste budu prikazane uz pomoć kompatibilnog pregleda.[7] Lista se povremeno ažurira, ne bi li se dodali nove problematične stranice, kao i kako bi se uklonile stranice čiji su vlasnici sami tražili da budu obrisani sa liste. Internet Eksplorer tim takođe testira stranice na listi na probleme kompatibilnosti i uklanja one u kojima nema problema.[8]

Pogledaj još[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ „2.1.2.5 Compatibility View”. [MS-IEDOCO]: Internet Explorer Standards Support Documentation Overview. Microsoft. 2015. 
  2. ^ „Fix site display problems with Compatibility View”. Microsoft Windows: How To. Microsoft. Приступљено 29. 7. 2015. 
  3. ^ Gustafson, Aaron (21. 1. 2008). „Beyond DOCTYPE: Web Standards, Forward Compatibility, and IE8”. Приступљено 22. 3. 2007. 
  4. ^ MSDN "What's New in Internet Explorer 8".
  5. ^ Bright, Peter (24. 1. 2008). „Wisdom and folly: IE8's super standards mode cuts both ways”. Ars Technica. Приступљено 21. 3. 2008. 
  6. ^ Mary Jo Foley. „IE 8 to feature WebSlices, Activities”. CNet Blogs. Приступљено 5. 3. 2007. 
  7. ^ „Understanding the Compatibility View List”. MSDN. Microsoft. Приступљено 6. 9. 2009. 
  8. ^ Dickens, Scott (21. 7. 2009). „Update on the Compatibility View List in Internet Explorer 8”. IEBlog. Microsoft. Приступљено 6. 9. 2009.