Регистарске таблице

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Registarska tablica)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Аутомобилска регистарска таблица је мала пластична или метална таблица постављена на возило за потребе идентификације. Углавном се појављују у пару, једна напред а једна назад. Свака таблица има свој серијски број односно ознаку која је јединствена у оквиру државе која ју је издала.

Таблице се постављају или директно на возила или на оквир, који обично садржи рекламни натпис дилера или сервиса.

У већини земаља таблице издаје национална влада, осим у Канади, Мексику, Аустралији, Немачкој, Пакистану и у САД, где таблице издају територијалне или покрајинске власти.

У неким земљама, власник возила може да изабере словну или бројну комбинацију на таблицама.

Најчешћа боја подлоге на регистарским таблицама возила грађана је бела, друга по броју је црна, трећа је жута, четврта је плава, пета и претпоследња је црвена, а шеста и последња је зелена.

Историја[уреди]

Регистарске таблице постоје колико и аутомобили. Јављају се почетком 20. века. Биле су прављене од различитих материјала и различитих величина. Постоје три основна стандарда у свету:

  • у земљама западне хемисфере 6 x 12 инча
  • европски стандард 520 x 110 милиметара
  • трећи стандард у Аустралији и Пацифику, величина између првог и другог стандарда

Регистарске таблице у Србији[уреди]

У Србији сва моторна возила и прикључна возила морају имати регистарску таблицу. Моторна возила су појам дефинисан у Закону о основама безбедности у саобраћају и у Закону о безбедности у саобраћају. То су возила на моторни погон, која имају конструкциону радну запремину мотора преко 50ccm и/или која имају конструктивну брзину преко 40km/h.) Ову ознаку возило добија приликом поступка регистрације (обавезно приликом прве, некада и приликом неких каснијих) и та ознака се уписује у саобраћајну дозволу.

Стандард који је до 2011. важио у Србији усвојен је 1961. године. Таблице су имале двословну ознаку регистарског подручја, петокраку звезду после које следи бројчани низ (обично четири или пет цифара, а у већим градовима и шест) са цртицом између.

Измене су уследиле тек 1998. године (6 година после нестанка СФРЈ) када је уместо звезде стављена застава СР Југославије. Таблице су замењене редовним регистровањем возила до краја 1999. када су старе таблице престале да важе.

Том приликом промењене су ознаке за градове који су у међувремену променили име (Јагодина, Подгорица и Ужице).

На територији Косова и Метохије УНМИК издаје посебне таблице за територију покрајине, али српско становништо користи и даље таблице које издају органи Републике Србије. Практично, на Косову и Метохији се за једно исто возило паралелно користе по две регистрарске таблице: 'српске' за одлазак у ужу Србију а УНМИК-ове за неометрано кретање по делу Косова под контролом косовских Албанаца. (Слична појава постоји и на југу Србије (у Прешевској долини и околини), где они који имају потребу да често путују на Косово, региструју возило на УНМИК-ове таблице и користе их само док су на Косову и Метохији.)

Од 1. јануара 2011. године у Србији је почело издавање нових регистарских таблица, док су старе престале да важе годину дана касније.

Регистарске таблице у Црној Гори[уреди]

Међународне ауто-ознаке[уреди]

На међународном нивоу, осим регистарских таблица постоји и додатак - овална таблица са ознаком државе.

Међународна ауто-ознака Србије је SRB, Црне Горе MNE Босне и Херцеговине BIH.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]