Registarske oznake u Češkoj

С Википедије, слободне енциклопедије
Izgled najnovije registarske tablice u Češkoj Republici
A - označava Prag

Registarske tablice kod vozila registrovanih u Češkoj Republici (na slici) imaju pet do sedam znakova (cifara i slova latinice, bez dijakritičkih znakova, osim slova G, O, Q, W - pošto bi se ova mogla pomeštati sa C, V i cifrom 0), uz to da moraju sadržati minimalno jedno slovo i minimalno jedni cifru. To daje 20 900 118 400 (više od 20 milijardi) mogućih kombinacija, što je praktično neograničeno.

Praktično, registraciona oznaka se sastoji iz dve grupe oznaka:

  • prva grupa je cifra-slovo-cifra gde se cifre dodeljuju redom a slovo označava administrativni region gde je registarska tablica izdata, a prema administrativnoj podeli Češke Republike, iz 2000. god.
  • druga grupa je četvorocifarna oznaka

Između ove dve grupe oznaka nalaze se, jedan iznad drugog, dva profilisana kruga, u koje se, na registracionoj tablici pozadi, svake godine lepe oznake koje potvrđuju da je vozilo uspešno prošlo tehničku kontrolu i kontrolu emisija izduvnih gasova.

Na levom kraju se nalazi plava traku sa krugom od 12 žutih zvedica i oznakom 'EU', ispod kojeg je ispisana međunarodna auto-oznaka Češke Republike - CZ.

Osim ovih najnovijih registraskih tablica, u Češkoj Republici postoji još nekoliko starijih tipova registarskih tablica, koje su i dalje važeće.

Najnovije tablice (tzv. 'krajske'), koje važe od 2002. godine, zbog zaštite privatnosti, ne otkrivaju u kom gradu je registrovano vozilo i imaju isti izgled za sve kategorije vozila i njihovih vlasnika. Svojim izgledom se izdvajaju samo tablice na vozilima pripadnika diplomatsko-konzularnih predstavništvava (imaju plava slova) i vozila koja još nisu registrovana, ili koja ne ispunjavaju sadašnje zahteve za saobraćaj na kopnenim komunikacijama - veterani (zelene cifre). Prve serije ovih tablica, sa leve strane imaju slobodan prostor, a tablice izdate posle 1. maja 2004. (dan ulaska u EU) na ovom mestu imaju spomenutu plavu traku sa dvanaest žutih zvezdica i međunarodnom auto-oznakom za Češku republiku - CZ.

Izgled ranijih čeških tablica za diplomate i strance

Starije tablice (iz perioda pre ulaska Češke Republike u EU) bile su bazirane na opštinskim oznakama: 2 ili 3 slova (oznaka opštine) - prazan prostor - dve grupe po dve cifre. Ovakve tablice imale su posebnu boju za vozila iz Rent-a-car agencija (crvena slova), teretna vozila su imale žutu podlogu (umesto standardne bele), a strani državljani (verovatno radi lakše kontrole njihovog kretanja) dobijali su tablice iste kao diplomatske, što je bila češka specifičnost.

Oznake od 2001. godine[уреди | уреди извор]

Registarske oznake prema krajevima

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]