Reklamiranje alkoholnih proizvoda

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Reklamiranje alkoholnih proizvoda je reklamiranje alkoholnih proizvoda, koje spada u posebne slučajeve oglašavanja.

Reklamiranje alkoholnih pića, osim piva i vina, je apsolutno zabranjeno. U nekim slučajevima zabranjeno je čak sponzorisanje medija, sportskih klubova i takmičenja od strane proizvođača duvanskih proizvoda i alkohoilnih pića. Oglašavanje piva i vina dozvoljeno je u vrlo ograničenom obimu, te uslovljeno na razne načine kao što su doba dana kada se poruka emituje, vrsta programa, sam izgled oglasne poruke itd.

Oglašavanje alkoholnih pića[уреди]

Oglašavanje alkoholnih pića definisano je članom 68 Zakona o oglašavanju. Zabranjeno je oglašavanje alkoholnih pića, osim piva i vina, uključujući svako isticanje žiga ili druge oznake alkoholnog pića ili proizvođača tih pića, u štampanim medijima, na radio i televizijskim programima, preko bioskopskih dijapozitiva, filmova, panoa, tabli, nalepnica, oglasnih sredstava na ulicama, javnim mestima, na javnim objektima i sredstvima saobraćaja, preko knjiga, časopisa, kalendara i odevnih predmeta i preko nalepnica, plakata i letaka ako su te nalepnice, plakati i leci odvojeni od ambalaže proizvoda alkoholnih pića.

Oglašavanje piva i vina[уреди]

Zabranjeno je oglasavanje piva i vina, ukljucujuci svako isticanje žiga i druge oznake piva i vina ili proizvođača piva i vina, i to:

  1. u specijalizovanim radio i televizijskim programima za maloletna lica;
  2. u ostalim televizijskim i radio programima, osim u periodu od 18:00 do 06:00 časova;
  3. u sredstvima javnog saobraćaja i na sredstvima javnog saobraćaja;
  4. u predškolskim ustanovama, školama, zdravstvenim i drugim ustanovama namenjenim maloletnim licima, kao i na otvorenom prostoru na udaljenosti od 100 metara od predškolske ustanove, škole, zdravstvene i druge ustanove namenjene maloletnim licima;
  5. u bioskopima, pozorištima i drugim prostorima gde se vrši prikazivanje, odnosno izvođenje predstava, za predstave koje počinju pre 20:00 časova i za predstave za maloletna lica;
  6. u javnim parkovima i na javnim igralištima;
  7. u specijalizovanim programima radija i televizije namenjenim vozačima motornih vozila.

Takođe zabranjeno je u oglasnoj poruci prikazivati upotrebu ili oponašanje upotrebe alkoholnih pića.

Sponzorstvo i oglašavanje[уреди]

Proizvođac alkoholnog pića, osim piva, ne moze biti sponzor sportista, sportskih klubova i sportskih takmičenja.

Zabranjeno je isticanje žiga ili druge oznake alkoholnog pića i proizvođača alkoholnih pića, uključujući i oglasnu poruku kojom se preporučuje sponzorisana aktivnost.

Izuzeci od zabrane oglašavanja[уреди]

Ne smatra se oglašavanjem isticanje alkoholnih pica na prodajnom mestu i objavljivanje obaveštenja o kvalitetu i drugim svojstvima alkoholnog pica na prodajnom mestu, sajamskom štandu, u stručnim knjigama, časopisima i drugim stručnim publikacijama koje su namenjene iskljucivo proizvođačima ili prodavcima tih proizvoda, kao i koriscenje žiga ili druge oznake alkoholnog pica i proizvođača alkoholnog pica na sredstvima poslovne komunikacije i poslovne reprezentacije.

Izvori[уреди]