Реторта

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Retort)
Реторта.

У лабораторији, реторта је део лабораторијског посуђа које се користи за дестилацију или суву дестилацију. Састоји се из округлог дела са дугачким продужетком окренутим надоле. Супстанца која се дестилује се стави у округли део, који се затим загрева. Продужетак делује као ваздушни кондензатор, кроз који се кондензовани дестилат слива и сакупља у суд који се налази испод отвора на крају продужетка.[1][2][3]

У хемијској индустрији, реторта представља херметички затворени суд у коме се супстанца загрева, дајући гасовите производе који се сакупљају или користе у следећој фази производње. Индустријске реторте се користе у сувој дестилацији уљног шкриљца и производњи угљена.

Историја[уреди | уреди извор]

Реторте су познате још од времена алхемије. Појављују се на многим приказима алхемичарских лабораторија. Пре проналаска модерних кондензатора, реторте су користили многи познати хемичари, као што су Џабир, Лавоазије и Берцелијус.

Улога у данашњој лабораторији[уреди | уреди извор]

Захваљујући напретку технологије (првенствено проналаском кондензатора), у данашњим лабораторијама реторте су готово сасвим потиснуте. Ипак, реторта се може користити у појединим дестилацијама које не захтевају компликоване апаратуре.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Нешић, С. & Вучетић, Ј. 1988. Неорганска препаративна хемија. Грађевинска књига: Београд.
  2. ^ Рајковић, М. Б.; et al. (1993). Аналитичка хемија. Београд: Савремена администрација. 
  3. ^ R. Mihajlović, Kvantitativna hemijska analiza (praktikum), Kragujevac, 1998.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]