Retrovizor

С Википедије, слободне енциклопедије

Vozačko ogledalo ili retrovizor (franc. rétroviseur) jeste posebna vrsta ogledala u automobilu koje je smešteno na prednjem staklu ili je pričvršćeno na unutrašnjoj strani krova i sa spoljne strane prednjih levih i desnih vrata, a služi vozaču kako bi imao pregled nad stanjem u prometu iza automobila a da ne mora okretati glavu.

Postoji unutrašnji retrovizor i dva spoljna. Unutrašnji je obično pričvršćen za prednje staklo, s tim da se samo ogledalo može pomicati kako bi se namestilo s obzirom na visinu vozača. Spoljni su pričvršćeni s spoljne strane vozačevih i suvozačevih vrata, a samo ogledalo takođe se može pomicati kako bi vozač mogao namestiti visinu i ugao koji mu najbolje odgovaraju.

Istorija retrovizora[уреди | уреди извор]

Najranija upotreba retrovizora pominje se 1906. godine u jednom trgovačkom časopisu u članku koji opisuje unutrašnji retrovizor i predvodja njegovu primenu u skorijoj budućnosti.[1] Iste godine Andri Kejn iz franciske patentirao je "Ogledalo upozorenja za automobile"[2]. Ogledalo podesivo tako da se sve pozicije puta vide iz automobila pojavilo se 1908. godine. [3][4]

Elmer Berger je takodje zaslužan pronalazak retrovizora, iako je u stvari bio prvi koji ga je patentirao i razvio ga za ugradnju u proizvodnju uličnih automobila od strane njegove kompanije Berger and Compani, 1921. godine.

Delovi retrovizora[уреди | уреди извор]

Svaki auto retrovizor sastoji se od nekoliko delova. Kod unutrašnjeg retrovizora, sama konstrukcije nije komplikovana,on se sastoji od fiksnog držača koji je pričvršćen za staklo, a na njega ide plastično kućište u kojem je ogledalo i kućište zajedno s ogledalom se može pomicati. Kada se radi o spoljnim ogledalima, sve je nešto komplikovanije, jer postoje razne vrste ovog dela za auto, tačnije postoje retrovizori koji se moraju nameštati ručno i imaju obična ogledala i oni koji se automatski nameštaju i imaju grejanje ogledala, što je posebno praktično za vreme smrzavanja u zimskim mesecima. Na nekima su montirani i migavci za pokazivanje pravaca.[5]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Automobile (weekly), Thursday, 27 December 1906, p. 910
  2. ^ "Brevet d'invention : dispositif de miroir avertisseur pour automobiles". Institut national de la propriété intellectuelle. 8 January 1907. Archived from the original on 1 October 2017. Retrieved 15 October 2017.
  3. ^ Cycle & Automobile Trade Journal, 1 December 1908, p249
  4. ^ "All female team create award-winning concept car". Volvo. Archived from the original on 30 August 2006. Retrieved 14 December 2006.
  5. ^ Đorđević, Miroslav (2011). Drumska motorna vozila.