Rozenkolis

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Rozeikolis
Agapornis roseicollis -Namibia-8.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномијално име
Agapornis roseicollis
(Vieillot, 1818)
Peachfaced lovebird distribution2.gif
areal rasprostranjenja, pustinja Namib i okolina

Rozenkolis (lat. Agapornis roseicollis) je vrsta papagaja iz porodice agapornisa, koju upotpunjuju i fišeri, tarante, lilijane, kane, nigrigenisi. Rozenkolisi naseljavaju jugozapadnu Afriku i to prostore Namibije i Bocvane, dok su u neznatno više plavičastoj boji nastanjeni još jedino u južnoj Angoli. Ovo je veoma društvena ptica i u divljini se može videti u manjim grupama.

Opis[уреди | уреди извор]

Rozeikolis je relativno mala ptica, dužine svega 17–18 cm, sa intezivno zelenim leđima, svetlijim zelenkasto-žutm grudima, crvenog čela i podbradka, plavog kratkog repa gde se na svakom pojedinačnom peru uočava crvena tačka, kratkih ali jakih nogu, svetlijeg kljuna koji je u odnosu na veličinu ptice izrazito snažan i veliki. Popularan je kao kućni ljubimac.

Stanište[уреди | уреди извор]

U prirodi obitava uglavnom u blizini većih pustinja, ali uz obaveznu blizinu vode kоja mu je neophodna u periodu odhranjivanja mladih i pravljenju gnezda, za koje koristi šupljine - duplje trulog drveća ili panjeva. Žive u jatima koja uglavnom sačinjavaju 12 jedinki, ali ne tako retko broj jedinki može da bude i znatno veći. Jednom oformljen par ostaje vezan do kraja života. Ovo isto važi i za njihove srodnike fišere, personate i zbog toga se nazivaju i Ljubavni papagaji.

Ishrana i razmnožavanje[уреди | уреди извор]

Hrane se raznim semenjem, najčešće semenkama akacije, bobicama, voćem i povrćem, a veliki su ljubimci insekata i crvića.

Period parenja je od marta do maja, kada oba roditelja na specifičan način cepkaju ljuspice drveća dužine do 10 cm zabadajući ih u perje iznad repa i leđa, da bi ih po unošenju u duplju-gnezdo vadili i od njega formirali sferno gnezdo u kome će ženka položiti 4-6 belih jaja veličine 24x17 mm. Period inkubacije iznosi 21-23 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 5-6 nedelja do potpunog operjavanja i pod starateljstvom roditelja su još oko 15 dana, posle čega napuštaju roditelje i formiraju nove zajednice. Polno su zreli posle 8 meseci.

Litеratura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]