Samizdat

С Википедије, слободне енциклопедије
Samizdat, knjiga zabranjenih trockističkih tekstova. Za razliku od ovog reizdanja, samizdat knjige su imale kamuflirane korice.

Samizdat (rus. самиздат) je samostalno izdavanje knjiga koje su, najčešće, zabranjene od strane države ili nepoželjne od strane izdavačkih kuća. Može se odnositi i na samostalna muzička izdanja autora koji nemaju ugovore sa izdavačkim kućama, najčešće na audio kasetama i kompakt diskovima.

Termin samizdat je postao naročito poznat za vreme Sovjetskog Saveza, kada je ušao i u druge (neslovenske) jezike u smislu tajnog štampanja, kopiranja i širenja zabranjene literature. Samostalni izdavač je izrađivao svega nekoliko primeraka, a od svakog ko je dobijao literaturu se očekivalo da napravi još kopija. Ovo se najčešće radilo prepisivanjem ili prekucavanjem, jer je fotokopir mašine čuvala KGB. Izrada i posedovanje samizdat literature je bilo strogo kažnjavano.

Tehnike izrade samizdata su varirale od pisanja komadom ugljena na papiru, kucanja na pisaćoj mašini, do štampanja na poluprofesionalnim štamparskim presama u velikim tiražima.

Neke od knjiga, koje su danas postale klasici svetske književnosti, su izvorno bili samizdat, poput "Majstora i Margarite" Mihaila Bulgakova.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]