Satira FEST

С Википедије, слободне енциклопедије

Satira FEST je međunarodni festival humora i satire koji se održava u Beogradu.

Prvi Satira FEST je održan 2003. godine u organizaciji Beogradskog aforističarskog kluba i od tada se održava svake godine. U okviru Satira FESTA obavezno se polaže venac na bistu Radoja Domanovića, začetnika srpske satire. Tom prilikom se dodeljuju nagrade satiričarima iz okruženja za najbolju satiričnu priču i pesmu, dok se nagrada pod nazivom Vuk Gligorijević dodeljuje za najbolji aforizam i priznanje Zlatni krug za afirmaciju srpske satire u svetu. O pobednicima odlučuje umetnički savet festivala.

Satira FEST 2010[уреди | уреди извор]

Na Satira FESTU 2010. godine nagrada Vuk Gligorijević pripala je aforističaru Boži Mariću, Milan Todorov je osvajač nagrade za najbolju priču, a nagrada za pesmu pripala je Miladinu Beriću. Za priče su pohvaljeni Bojan Ljubenović, Dušan Puača, Slaviša Pavlović i Borislav Mitrović. Sastav žirija činili su Aleksandar Baljak, Aleksandar Čotrić, Jovo Nikolić i Slobodan Simić.

Satira FEST 2013[уреди | уреди извор]

Na Satira FESTU 2013. godine nagrada Vuk Gligorijević pripala je aforističaru Ninusu Nestoroviću, Vladica Milenković je osvajač nagrade za najbolju priču, a nagrada za pesmu pripala je pripala je Tomici Ćiriću U žiriju su bili: Aleksandar Baljak, Jovo Nikolic i Milan Beštić.

Satira FEST 2018[уреди | уреди извор]

Nagradu "Vuk Gligorijević" za najbolji aforizam na Satira festu dobio je Ninus Nestorović.[1] Nagradu „Rastko Zakić“ za najbolju satiričnu pesmu pripala je Mariani Kunbar, a priznanje za najbolju satiričnu priču primio je Tomislav Drvar. Umetnički savet festivala činili su: Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Mitar Đerić Laki, Slobodan Simić, Vesna Denčić, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović.[2]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Dan online - Kultura: - 2018-10-14”. Приступљено 14. 10. 2018. 
  2. ^ САТИРА ФЕСТ 2018“ У ЗНАКУ КРАЉИЦЕ НАТАЛИЈЕ”. NA PRVOM STE MJESTU. Архивирано из оригинала 29. 06. 2021. г. Приступљено 14. 10. 2018.