Друга египатска династија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Second Dynasty of Egypt)

Познати владари, у историји Египта, за Другу династију.

Прва и Друга династија древног Египта се често стављају под заједнички назив, у Рани династички период Египта. Главни град Египта у то доба је био Тинис.

Имена владара Друге династије и доба њихове владавине су предмети расправа. За првих пет владара, већина извора се слаже:

Име Година владавине
Хотепсехемуи 38
Ранеб (Небра) 39
Нинечер 40
Венег 8
Сенед 20

Међутим, идентитет следећа два или три владара је нејасан: могуће да су неки од њих одвојено споменути под Хорусовим или Небтијевим (што значи две) именом и својим родним именом; тако да могу бити сасвим различити појединци или то могу бити легендарна имена. Лево у табели су споменути владари које већина египтолога смешта у период; десно су имена која долазе из Манетонове Египтике (Aegyptice):

Предложени владар Манетонова листа
Перибсен Каирес
Неферкерес
Секемиб-Перенмат Сесокрис

Са последњим владаром поновно долази до консензуса:

Име Година владавине
Касекем 17-18

Иако Манетон тврди да је главни град био у Тинису, исто као и у доба Прве династије, најмање три краља су покопана у Сакари, што сугерише да се центар моћи померио у Мемфис. Осим тога се врло мало може рећи о догађајима током овог периода; годишњи записи на Камену из Палерма су очувани само на крају владавине Ранеба и у деловима владавине Нинечерa. Један важан догађај се можда догодио за вријеме владавине Касекемија: многи египтолози читају његово име („Две силе су окруњене“) као обележавање уније Горњег и Доњег Египта.

Хронологија друге династије[уреди | уреди извор]

Известан број историчара међутим дају ову хронологију:

ЈасејемујЈасејебСејемибХудефНеферкересНеферкараСенедУнегНинечерНебраХотепсекем

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]