Sekvestrant žučne kiseline

С Википедије, слободне енциклопедије

Sekvestranti žučne kiseline su grupa rezina koji se koriste za vezivanje pojedinih komponenti žuči u gastrointestinalnom traktu. Oni ometaju enterohepatičku cirkulaciju žučnih kiselina tako što se kombinuju sa žučnim konstituentima i sprečavaju njihovu reapsorpciju iz creva. Oni se klasifikuju kao hipolipidemijski agensi, mada njihova primena nije ograničena na snižavanje nivoa holesterola. Oni se koriste u tretmanu hronične dijareje uzrokovane malapsorpcijom žučne kiseline.

Mehanizam[уреди | уреди извор]

Sekvestranti žučne kiseline su polimerna jedinjenja koja služe kao jonorazmenjivački rezini. Oni razmenjuju anjone poput hlorida sa žučnim kiselinama. Na taj način se vezuju za žučne kiseline i izuzimaju ih iz dalje enterohepatičkie cirkulacije.

Pošto su sekvesteranti žučne kiseline velike polimerine strukture, oni se ne dospevaju iz creva u krvotok, već se zajedno sa vezanim žučnim kiselinama izbacuju nakon prolaza kroz gastrointestinalni trakt.[1]

Primeri[уреди | уреди извор]

Tri leka su članovi ove klase. Oni su polimerni rezini:

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ FDA Heart Health Online - Bile Acid Sequestrants
  2. ^ Wong NN (2001). „Colesevelam: a new bile acid sequestrant”. Heart disease (Hagerstown, Md.). 3 (1): 63—70. PMID 11975771.