Situs inversus

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Situs inversus
Situs inversus - Mirrored heart and lungs.jpg
Situs inversus узрокује промену позиције срца и плућа.
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностмедицинска генетика
ICD-10Q89.3
ICD-9-CM759.3
OMIM270100
DiseasesDB29885
eMedicineradio/639
MeSHD012857

Situs inversus, situs transversus или situs oppositus предстваља промену положаја телесних органа, инверзија као лик у огледалу. Може се радити о тоталној или парцијалној инверзији.

Тачан узрок настанка овог поремећаја није познат. Сматра се да се ради о спорадичној мутацији гена и веома ретко situs inversus може бити наследно стање.

Клиничка слика[уреди]

Органи у грудној и трбушној дупљи налазе на страни супротној од уобичајене: срце је са десне стране (декстрокардија), плућно крило са три лобуса је са леве уместо са десне стране, јетра је са леве, слезина са десне стране, а и танко и дебело црево имају обрнут положај. Када сви органи промене место, веза и комуникација између њих није поремећена и све функционише без тегоба. Ипак 3-5% људи са овим поремећајем може да има неку срчану ману, а око 25% примарну цилијарну дискинезију (Картагенеров синдром) где се уз situs inversus јављају и хронични синузитиси, повећана мукозна секреција у плућима и честе респираторне инфекције.

Дијагноза[уреди]

Дијагноза се поставља помоћу клиничког прегледа, рендгенографије, ултразвука, компјутеризоване томографије, нуклеарне магнетне резонанце и сл. Веома је битно правовремено откривање овог поремећаја, јер у супротном може бити отежано препознавање других обољења и њихово хируршко лечење.

Лечење[уреди]

Уколико нема симптома и знакова болести, онда нема потебе за лечењем. Уколико постоје срчане мане, оне се третирају исто као када се срце налази на левој страни.

Извори[уреди]

  • Situs inversus, приступ 30. август 2010. на основу дозволе.
  • Популарни медицински лексикон, треће допуњено издање, Новинарско издавачко предузеће, Загреб 1956.
Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).