Skaj Vikler

Из Википедије, слободне енциклопедије
Wikluh Sky
Bcgrillz.jpg
Vikler (desno) sa ostalim članovima benda Bad Copy tokom snimanja spota za pesmu Ostrugale pete.
Osnovne informacije
Puno ime Đorđe Miljenović
Druga imena Wikluh Sky, Skaj Vikler
Datum rođenja 10. decembar 1980.
Mesto rođenja Beograd  СФРЈ
Aktivni period 1996—danas
Žanr(ovi) hip-hop, rege, rok, dabstep, drum and bass, pop, opera
Instrument(i) vokal, viola
Izdavačka kuća Multimedia Records
One Records
Prohibicija

Đorđe Miljenović (10. decembar 1980, Beograd),[1] poznatiji kao Wikluh Sky, odnosno Skaj Vikler, srpski je hip-hop muzičar, član grupe Bad Copy, član Marčelove Filter ekipe i solo umetnik. Nastupa i kao drum and bass MC.[2] Široj publici postao je poznat nakon hit singla Otkucaji (u saradnji s Marčelom)[3] i pojavljivanja u VIP Velikom bratu 2008.

Biografija[уреди]

Đorđe Miljenović je rođen 10. decembra 1980. u Beogradu. Završio je srednju muzičku školu i dve godine Muzičke akademije na odseku za violu. Studije je po sopstvenim rečima napustio „užasnut činjenicom da će do kraja života svirati tuđu muziku i to pod gomilom nametnutih pravila“.[4] Za hip-hop je počeo da se interesuje kada je tokom boravka u Briselu čuo Basta Rajmsovu (Busta Rhymes) pesmu Woo Hah!!.[5] Ima kćer Strelu sa beogradskom glumicom Anđelom Stamenković.

Karijera[уреди]

Po povratku iz Belgije, tada petnaestogodišnji Miljenović, sa dva prijatelja sa Dorćola (Beograd) formira grupu Jumba Department. Za prvu pesmu koju su snimili u studiju pomogao im je Kiza iz grupe Robin Hood. Po njegovim rečima, muzika je podsećala na Bad Copy, sa čijim se članovima tada nije poznavao. Kako kaže, sa svojih petnaest godina je već „aktivno visio po studijima“. Ajs Nigrutina i Timbeta upoznao je u Domu omladine na hip-hop žurki, a u grupu Bad Copy ušao je između 1998. i 1999. godine.[5]

Od tada je poznat pod pseudonimom Skaj Vikler. Sem kao izvođač, bavi se pisanjem muzike. Tako je za takmičenje Beosong 2013. za žensku grupu Skajz (Sky's) osmislio pesmu Magija. Skaj Vikler je napisao muziku i tekst, a takođe uradio i aranžmam. Devojke, učesnice talent-šoua Ja imam talenat!, prošle su u finale Beosonga kao četvrte sa 1.995 SMS glasova. Ipak, Ksenija, Dana i Anđela su u finalu bile poslednje sa 3.403 SMS glasa. Kao član grupe Mononukleozni rođaci snimio je album "Priče iz hibernacije" (2011. god.).

Učestvovao je u prvoj sezoni šou programa "Tvoje lice zvuči poznato", koji se emitovao na Prvoj srpskoj televiziji 2013. godine.

Diskografija[уреди]

Solo albumi

Sa grupom Bad Copy

Reference[уреди]

  1. Radivizija
  2. Refresh Festival
  3. Multimedia Records — SKY WIKLUH - Ortaci ne znaju
  4. MySpace
  5. 5,0 5,1 Popboks — ĐORĐE MILJENOVIĆ – U kandžama Zappe, klasike i repa

Spoljašnje veze[уреди]