Smaragdna crvenka

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Pyrrhosoma nymphula
Pyrrhosoma nymphula (Sulzer, 1776) - mužjak.jpg
Pyrrhosoma nymphula (Sulzer, 1776) - mužjak na flotantnoj vegetaciji
Pyrrhosoma nymphula (Sulzer, 1776) - ženka.jpg
Pyrrhosoma nymphula (Sulzer, 1776) - ženka na flotantnoj vegetaciji
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Род:
Врста:
P. nymphula
Биномијално име
Pyrrhosoma nymphula
(Sulzer, 1776)
Синоними

Smaragdna crvenka[1] (lat. Pyrrhosoma nymphula) je vrsta vodene device iz porodice Coenagrionidae. Prepoznatljiva po crvenoj boji tela.

Opis[уреди | уреди извор]

Dužina tela varira od 33-36 mm, a dužina zadnjeg krila je oko 20 mm. Po dimenzijama tela veća i krupnija od Enallagma cyathigerum. Ima crne noge i široku antehumeralnu prugu. Pterostigma je crna. Toraks je crn sa žutim delovima lateralno.

Rasprostranjenje[уреди | уреди извор]

Pyrrhosoma nymphula je vrsta zapadnog Palaearktika i uglavnom je ograničena na Evropu sa malim brojem populacija pronađenih u severnom Maroku, severnom Tunisu i planinama Jugozapadne Azije. Brojnost ove vrste opada na istočnom delu areala, aodsutna je iz delova evropske Rusije i većeg dela istočne Ukrajine. Na jugoistok je rasprostranjena do Kavkaza i severa Irana.[2]

Ova vrsta je prisutna u sledećim državama: Albanija; Andora; Austrija; Belorusija; Belgija; Bosna i Hercegovina; Bugarska; Hrvatska; Češka; Danska; Estonija; Finska; Francuska; Gruzija; Nemačka; Grčka; Guernsei; Mađarska; Iran, Islamska Republika; Irska; Ostrvo Man; Italija; Džersi; Latvija; Litvanija; Luksemburg; Makedonija, Bivša Jugoslovenska Republika; Crna Gora; Maroko; Holandija; Norveška; Poljska; Portugal; Rumunija; Ruska Federacija (Evropska Rusija); Srbija; Slovačka; Slovenija; Španija; Švedska; Švajcarska; Turska; Ukrajina; Velika Britanija.[3]

Pyrrhosoma nymphula - mapa rasprostranjenja u Srbiji[4]      prisutna
Pyrrhosoma nymphula - rasprostranjenje u Evropi[5]      prisutna

Stanište[уреди | уреди извор]

Ova vodena devica naseljava male bare, jezera i neretko sporotekuće reke. Retke su na brzotekuće reke.[6]

Biologija[уреди | уреди извор]

Jedna od najčešćih vrsta vodenih devica, sa ranim periodom izletanja već u aprilu ili maju, međutim adulti se sreću i u septembru. Pare se na vegetaciji, nakon čega ženka polaže jaja u pratnji mužjaka. Jaja polaže u vodu, potapajući deo abdomena. Larve se formiraju nakon dve sedmice, a period razvića samih larvi traje do dve godine.

Galerija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]