Srpsko kolo na listi UNESC-a

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Srpsko kolo)

Srpsko kolo na listi UNESC-a jedno je od nematerijalnih kulturnih dobara i kao takvo je postalo jedno od nasleđa čovečanstva. Ovaj tradicionalni kolektivni narodni ples izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i uključuje članove lokalne zajednice ili pripadnike kulturno umetničkih društava.

Istorijat[уреди]

Srpsko kolo, koje se izvodi od davnina najraspostranjenija je igra na teritoriji cele Srbije ali i šire jer ga izvode i srpski pravoslavni verniici širom sveta, koji ga smatraju obeležjem nacionalnog identiteta. Ovo kolo izvode i druge etničke i konfesionalne zajednice na prostoru Srbije.

Srpsko kolo izvode igraći oba pola lančano povezani u niz, uz muzičku pratnju, koju igrači prate izvodeći različite vrste koraka.

Srpsko kolo u izvođenju veće grupe igrača u srpskoj narodnoj nošnji

Stavljanju na listu Uneska prethodio je predlog Srbije koji je sačinio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu i u martu 2016. godine ga uputio Ministarstvo kulture za stavqanje u proceduru usvajanja. Dosije је pripremljen u saradnji sa predlagačima elementa za Uneskovu listu:

  • Fakultetom muzičke umetnosti,
  • Ansamblom tradicionalnih igara "Kolo" i
  • Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Stavljnje Srpskog kola na listu Uneska obavljeno je na osnovu Odluku o upisu kola donete 7. decembra 2017. godine od strane Međuvladinog komiteat za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na njegovom 12. redovnom zasedanju koje se održalo na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji. Tim aktom je Srpsko kolo koje igraju svi Srbi i postalo narašireniji i najživlji oblik srpskog kulturnog nasleđa, koje je uvršteno na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.[1]

Time je Unesko odao priznanje Srpskom narodu za bogatstvo srpske kulturne baštine, i nematerijalno kulturno nasleđa koje je stavljanjem na ovu listu postalo međunarodno vidljivije.

Izvori[уреди]

  1. „UNESCO: Srpsko kolo je nova kulturna baština ČOVEČANSTVA”. www.blic.rs 7.12.2017. Приступљено 7. 12. 2017. 

Spoljašnje veze[уреди]