Stakleni som

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Stakleni som
Kryptopterus species.jpg
IUCN status neevaluisan
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Klasa:
Red:
Porodica:
Rod:
Binomno ime
Kryptopterus bicirrhis
Cuvier & Valenciennes, 1839

Stakleni som (Kryptopterus bicirrhis) je akvarijumska riba iz porodice somova koja prirodno nastanjuje vode Tajlanda, Malajskog poluostrva i indonežanska ostrva Sumatra i Borneo[1]. Staništa joj predstavljaju velike reke[2], često prelazi i u poplavljena polja. Stakleni somovi se organizuju u jata koja broje do 100 jedinki.

Karakteristike[уреди]

Najkarakterističnija odlika ove vrste je da je skoro providna (najprovidnija je od svih svetskih riba[3]) te se mogu videti skelet i trbušni organi, što posebno privlači mnoge ljubitelje akvaristike. Dostiže dužinu do 15 cm[1].

Ishrana[уреди]

U prirodi, stakleni somovi se hrane vodenim stenicama i sitnijim ribama[4], ali i crvima, rakovima i insektima[5]. U akvarijumskim uslovima orijentisana je na živu hranu, kao što su beli crvi, tubifeks ili dafnija, mada prihvata i suvu i smrznutu hranu.

Gajenje[уреди]

Ovo je mirna riba koja zahteva društvo, pa nije pogodno da se čuva u akvarijumu gde su izrazito aktivne ribe, već čuvati više jedinki njene vrste. Takođe, u akvarijumu zahteva dosta prostora za sakrivanje pa iz tog razloga je pogodan akvarijum sa dosta biljaka. Uz sve to, slabije osvetljenje je pogodno za ove ribe. Voda treba da je slabo bazna i ne previše tvrda. Temperatura vode treba da je oko 24ºC.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Kryptopterus bicirrhis. FishBase. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. 10 2005 version. N.p.: FishBase, 2005.
  2. ^ Kottelat, M., 1998. Fishes of the Nam Theun and Xe Bangfai basins, Laos, with diagnoses of twenty-two new species (Teleostei: Cyprinidae, Balitoridae, Cobitidae, Coiidae and Odontobutidae). Ichthyol. Explor. Freshwat. 9(1): 1—128.
  3. ^ Vidthayanon, C., 2002. Peat swamp fishes of Thailand. Office of Environmental Policy and Planning, Bangkok, Thailand, 136 p.
  4. ^ Rainboth, W.J., 1996. Fishes of the Cambodian Mekong. FAO Species Identification Field Guide for Fishery Purposes. FAO, Rome, 265 p.
  5. ^ Mills, D. and G. Vevers, 1989. The Tetra encyclopedia of freshwater tropical aquarium fishes. Tetra Press, New Jersey. 208 p.

Спољашње везе[уреди]