Starost univerzuma

С Википедије, слободне енциклопедије
Физичка космологија
WMAP.jpg
Сродни чланци

уреди

U fizičkoj kosmologiji, starost univerzuma je vreme proteklo od Velikog praska. Trenutna merenja daju starost od 13,798±0,037 milijardi godina u okviru Lambda-CDM modela. Sigurnost do na 37 miliona godina dobijena je kao rezultat vise istrazivačkih projekata kao sto su merenja kosmičkog pozadinskog zračenja od strane satelita Plank i mnogih drugih. Merenja kosmičkog pozadinskog zračenja daju vreme hlađenja univerzuma proteklo od Velikog praska[1], a merenja brzine širenja univerzuma nam omogućavaju da izračunamo približnu starost univerzuma posmatranjem tog procesa u obrnutom smeru.

Objašnjenje[уреди | уреди извор]

Lambda-CMD model opisuje evoluciju univerzuma od veoma uniformnog, vrelog i gustog početnog stanja pa sve do danas, nekih 13.8 milijadi godina kasnije. Ovaj model je veoma dobro razrađen u teoriji i snažno zasnovan u praksi skorašnjim visoko preciznim astronomskim posmatranjima kao sto je WMAP. Međutim, teorije o poreklu početnog stanja ostaju na nivou spekulacija. Ukolio bi u Lambda-CDM modelu iz top početnog stanja pokušali da izvedemo neko prethodno stanje, veoma brzo (u deliću sekunde) bi došli do stanja singulariteta zvanog i "singularitet Velikog praska". 

Iako bi univerzum, u teoriji, mogao da ima i dužu istoriju , Međunarodna astronomska unija[2] trenutno koristi "starost univerzuma" u značenju trajanje Lambda-CDM ekspanzije, ili vreme proteklo od Velikog praska u vidljivom univerzumu.

Ograničenja koja možemo dobiti posmatranjima[уреди | уреди извор]

Pošto univerzum mora biti star bar koliko i najstarija stvar u njemu, postoje brojnja posmatranja koja daju donju granicu starosti univerzuma. U okviru njih imamo temperature najhladnijih belih patuljaka, koji se postepeno hlade kako stare.

Vidi još[уреди | уреди извор]


Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bennett, C.L.; et al. (2013). „Nine-Year Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) Observations: Final Maps and Results”. arXiv:1212.5225Слободан приступ [astro-ph.CO]. 
  2. ^ Chang, K. (9. 03. 2008). „Gauging Age of Universe Becomes More Precise”. The New York Times.