Stronghold: Crusader

Из Википедије, слободне енциклопедије
Stronghold: Crusader
Crusadercover.jpg
Stronghold: Crusader
Девелопер(и) Firefly Studios
Издавач(и) Take 2 Interactive i God Games
Платформе Microsoft Windows
Излазак 31. јун 2002.
Жанр(ови) стратегија
Модификације за једног и више играча
Медијум(и) 1 CD-ROM
Спецификације Windows 98/ME/2000/XP/Vista/7
процесор од 300 MHz
96MB РАМа
660 MB простора на хард диску
8x CD-ROM Drive
4 MB графичка картица компатибилна са DirectX 8.0
56 kbp/s модем за игру на интернету
Начин контроле миш
Претходник Stronghold

Stronghold Crusader је наставак игре Stronghold из 2001. Stronghold: Crusader има много тога заједничког са првом игром у серијалу, али се разликује од свог претходника у чињеници да игра више није смештена у средњовековној Европи, већ на Блиском истоку током Крсташких ратова. Игра има неколико нових арапских јединица које се могу купити у новој згради, плаћенићком центру. Иако арапске јединице не захтевају никаква средства за производњу, оне су прилично скупе. Игра је такође издата као Stronghold Warchest. Ова верзија обједињује Stronghold и побољшану верзију игре Stronghold: Crusader, садржи додатне ликове и додатну крсташку кампању.

Stronghold Warchest је само објављена у Северној Америци, што значи да играчи у остатку света никада нису имали прилике да се сретну са додатном крсташком кампањом или додатним ликовима. То се променило када је ажурирана верзија игре Stronghold: Crusader, Stronghold: Crusader Extreme пуштена у продају почетком 2008.

Кампања[уреди]

Stronghold Crusader има неколико кампања. То су: Први, Други и Трећи крсташки рат, као и сукоби унутар крсташке државе. Свака кампања се састоји од неколико битака, као што су Никеји, Хераклеја, опсада Антиохије, и опсада Јерусалима. Игра такође поседује крсташку серију од 50 повезаних мисија против разних противника. Упориште Варцхест додаје још једну крсташку серију која се састоји од 30 повезаних мисија.

Начин играња[уреди]

Начин играња је сличан оригиналном упоришту. Главна разлика је да се радња дешава на Блиском истоку. Као последица тога, фарме могу се градити само на трави, што доводи до ривалства међу играчима за ограничену обрадиву земљу и ресурса. Игра додаје нове противника (број у зависности од верзије игре) и неколико нових Арапских јединица које се могу купити у плаћеницким шаторима. Осим фарме постоје и други ресурси као што су руде гвожђа, камена, мочвара (за нафту). Та средства су залихе играча. Играч може изабрати да ли да прода или да их користи за потребе одбране, оружја...

Постоје два начина да се регрутује војска:

  1. први начин је да направите или купите оружје и онда да регрутујете обичне сељане
  2. други начин је да купите арапске јединце у плаћеничким шаторима.

Постоје и историјска поглавља (углавном измишљена) у којима је потребно да се презиви коришћењем ресурса дате играчу на почетку мисије. Уз то има 50 нивоа пројектоване са повећањем тежине. Сваки ниво има један или више краљева које морате да победите. Постоји опција од 3 пилета на почетку нивоа, играч може да користи једно пиле да прескочи одређени ниво.

Stronghold Crusader Extreme[уреди]

28. јануара 2008, Firefly Studios је најавио Stronghold Crusader Extreme.