Subliminalna draž

Из Википедије, слободне енциклопедије

Subliminalne draži, poznate kao subliminalno oglašavanje[1] (od енг. Subliminal messaging, obaveštavanje, slanje poruka ispod praga svesti) jeste vid propagande u kojem je poslata poruka po intenzitetu ispod praga svesti, pa se registruje na podsvesnom nivou (subliminalna percepcija). Zbog toga se takve poruke retko percipiraju na svesnom nivou, čak i kad su vrlo očigledne. Subliminalno oglašavanje može biti u vidu slika, zvuka, teksta itd.

Način funkcionisanja[уреди]

Subliminalne poruke su po svom intenzitetu nešto ispod praga svesti, tako da primalac poruku "percipira" pomoću podsvesnih mehanizama i nije svestan da je poruka uopšte emitovana. Podsvest obrađuje i procesuira poruku, te aktivira ponašanje kojim se odgovara na poruku. Na primer, ukoliko se za vreme projekcije filma, na bioskopskom platnu nekoliko puta emituju poruke "Pijte koka-kolu" (koje, zbog niskog intenziteta i kratkoće gledalac ne registruje na svesnom nivou), nakon određenog vremena, podsvest će aktivirati ponašanje koje uključuje povećanu tražnju za koka-kolom.

Reference[уреди]

  1. “Subliminal advertising” na Oxford Dictionaries: “the use by advertisers of images and sounds to influence consumers' responses without their being consciously aware of it.”