Sun Microsystems

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 37°23'37.41"СГ Ш,121°57'11.72"ЗГД

Logo korporacije

Sun Microsystems je bila korporacija koja se bavila proizvodnjom računara, računarskih komponenti, softvera i pružanjem usluga u oblasti informacionih tehnologija. Osnovana je 1982. sa sedištem u Santa Klari, u Kaliforniji u Silikonskoj dolini, SAD. Pogoni za proizvodnju nalazili su se u Americi i Škotskoj. Korporacija je zapošljavala oko 35000 ljudi širom sveta (2004).

Kompanija je osnovana na Univerzitetu Stanford. SUN je u početku bila skraćenica za "Mrežu Stanford Univerziteta" (Stanford University Network).

Kompanija Sun Microsystems je preuzeta od strane Oracle Corporation 27. januara 2010. za iznos od 7.4 milijardi američkih dolara po dogovoru postignutom 20. aprila 2009. godine.

Proizvodni program[уреди]

U proizvodnom programu izdvajaju se serveri i radne stanice bazirane na sopstvenom SPARC mikroprocesoru i AMD mikroprocesorima, Solaris operativni sisten, NTFS mrežni fajl sistem i Java platforma.

Softver[уреди]

  • operativni sistemi - SunOS, Solaris; svi serveri baziraju se na juniks operativnom sistemu, koji je poznat po stabilnosti i konzistentnosti dizajna
  • Java platforma - Java programski jezik razvijen je na najboljim karakteristikama C++, dok su ostale komplikovane i nebezbedne karakteristike izbačene, kao npr. pokazivači. Java je podrzana velikom bibliotekom klasa i dobro radi u GUI i Internet okruženju. Java platforma razvijena je u Sun-u pocetkom 1990 sa ciljem da Java programi mogu da rade na bilo kom uređaju nezavisno od hardvera. Ovo nije u potpunosti ispunjeno.
  • OpenOffice.org - Sun je kupio kompaniju koja je kreirala osnovu programskog paketa i kasnije učestvovao u razvoju i distribuciji.

Hardver[уреди]

Sun je proizvodila sledeće harverske komponente/sisteme:

  • Sun-1, Sun-2 i Sun-3 generacije računara baziraju se na Motorolinim mikroprocesorima. Sun-4 generacija ima SPARC procesor razvijen u Sun-u.
  • miroprocesori serije SPARC: SPARC, SuperSPARC, UltraSPARC-I, UltraSPARC-II, UltraSPARC-III, UltraSPARC-IV, UltraSPARC-IV+ & UltraSparc-T1

Spoljašnje veze[уреди]