Sundarbans

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Sunderbans
Назив на званичном списку светске баштине
Beauty of the beast.jpg
Локација  Бангладеш
Тип prirodna
Критеријум ix, x
Референца 798
Унеско регија Azija i Pacifik
Историја уписа у светску баштину
Упис 1997 (21. седница)

Sundarbans (lepa šuma) je najveća šuma mangrove na Zemlji. Nacionalni park se pruža s obe strane granice između Bangladeša. Ovo područje od oko 6.000 km² nalazi se na vrlo razgranatom i teško pristupačnom prostoru delte Ganga i Bramaputre. Područje je ekosistem bogate faune i flore, među kojima su prisutne i endemske vrste. Tu živi i bengalski tigar kao vrlo ugrožena životinja.

UNESCO je Sundarbans uvrstio na listu Svetske baštine i to posebno deo područja koje se nalazi u Bengladešu 1997. godine, a deset godina kasnije i deo područja koji se nalazi u Bengladešu.

Ekološki značaj[уреди]

Sundarbans predstavlja prirodnu zaštitu za kopneno zaleđe od tropskih oluja koje redovno dolaze s juga iz Bengalskog zaliva.

Šume mangrove Sundarbansa smatraju se zadnjim područjem na kojem još žive bengalski tigrovi u prirodi. Pored toga, ovde žive brojne vrste ptica, riba i pitona, ali i krokodili i divlje svinje. Pored toga, ovde rastu i mnoge retke biljke.

Klimatske promjene, porast nivoa mora, povećanje saliniteta slatkovodnih područja, zagađivanje naftom i uljima iz obližnje luke Mongla kao i nedozvoljen lov i ilegalna seča šuma ozbiljno ugrožavaju opstanak Sundarbansa.

Spoljašnje veze[уреди]

Galerija[уреди]