Svemirski centar Džonson

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Lyndon B. Johnson Space Center

Džonsonov svemirski centar (engl. The Lyndon B. Johnson Space Center, JSC) je centar američke svemirske agencije NASA za letove čoveka u svemir. Lociran na jugoistoku Hjustona u Teksasu, preciznije u Klir Lejku (Clear Lake) i ima oko 100 građevina u svom sklopu. Izgrađen je 1963. godine na zemljištu poklonjenom od strane Rajs Univerziteta (Rice University). U sadašnje ime preimenovan je 1973. godine, u čast Lindona Džonsona, bivšeg američkog predsednika. JSC je mesto kontrolne stanice koja vrši kontrolu svih letova američkih astronauta u svemir. Nadzirao je sve Spejs šatl misije dok nisu ukinute 2011. godine, kao i letove i boravke američkih astronauta na Međunardnoj svemirskoj stanici. Odatle su rukovođene i sve istorijske misije u okviru Džemini i Apolo projekata.

NASA JSC centar takođe vrši obuku i osposobljavanje budućih astronauta u Sonny Carter Training Facility, koja uključuje brojna postrojenja za fizičku, psihosocijalnu i laboratorijsku kontrolu.

U JSC se obavljaju i sva naučna i medicinska istraživanja vezana za letove u svemir. Ukupno je u JSC zaposleno oko 3000 ljudi.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]