Svetozar Mašin

Из Википедије, слободне енциклопедије
Svetozar Mašin
Mašin.jpg
Датум рођења 1851.
Датум смрти 1886.

Svetozar Mašin (češ. Svetozár Mašín; 1851 – 1886), bio je poznati građevinski inženjer Kraljevine Srbije, češkog porekla.

Biografija[уреди]

Mašin je bio sin Jovana Mašina, lekara kneza Mihajla i kralja Milana Obrenovića, a njegov mlađi brat Aleksandar Mašin bio je jedan od zaverenika u Majskom prevratu, a kasnije i načelnik generelštaba i ministar. Imao je još brata Nikolu i sestre Leposavu i Poleksiju.

Mašin je bio glavni inženjer na izgradnji železničke pruge do Leskovca.[1], radio je kao rudarski inženjer u rudniku Lece, kod Medveđe[2], na obnovi starog rimskog puta u blizini Petrovca na Mlavi, na trasiranju puta Kraljevo-Raška, a bio je i upravnik Podrinjskih rudnika.[3]

Poznat je kao prvi muž, kasnije srpske kraljice Drage. Bio je blizak poznanik njenog oca Pantelije-Pante Lunjevice, po čijoj se želji[4] i njome oženio. Poznavao je i kralja Milana Obrenovića. Svetozar i Draga su se venčali u avgustu 1883.[2] godine, u beogradskoj Sabornoj crkvi. Zajedno su živeli u više mesta (Krupanj[3], Leskovac[2], Petrovac na Mlavi[5], Kraljevo), ali brak je potrajao svega tri godine - do Svetozareve smrti. O tome kako je umro postoje različite verzije: Od srca (navodno zbog previše pića), epilepsije,[5] po nekima se radilo o samoubistvu zbog ljubomore[4], a možda i ubistvu[5]. (Svetozarov brat Aleksandar je za njegovu smrt kasnije krivio Dragu, a na kraju je i učestvovao u njenom ubistvu). Sahranjen je na groblju Karaul, u Petrovcu na Mlavi[5]. Draga je nasledila muževljevu penziju a zadržala je i prezime.

Hroničar starog Kraljeva Dragoljub Obradović Kondis[6], je zabeležio, da je 1882. godine, u današnjem Kraljevu (tada Karanovcu) u hotelu "Pariz" u čast kralja Milana Obrenovića priređen bal na kome su mu predstavljeni i inženjer Svetozar Mašin i supruga mu Draga. Mašini su u Kraljevu živeli dok je inženjer radio na trasiranju puta za Rašku. Legenda kaže da se tokom bala kralj grubo našalio s Mašinom na račun krivine Lakat i serpentina na Šaševu, što je inženjera teško pogodilo, pa je pao u depresiju. Jednog dana se čulo da se ubio.

Koristio je državni stan u Smederevu, u kome je Draga nastavila da živi i posle njegove smrti[7].

Породица[уреди]

Родитељи[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Јован Машин
JovanMasin.jpg
1820. 24. децембар 1884.
Барбора Вшетечек

Супружник[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Драга Луњевица
Kraljica Draga 11.jpg
23. септембар 1864. 11. јун 1903.

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]

Reference[уреди]