Svi u porodici

С Википедије, слободне енциклопедије
All in the Family
All in the family tv series.jpg
Glumačka postava
Žanrsitkom
Država poreklaSjedinjene Države
Jezik(ci)engleski
Broj sezona9
Broj epizoda205
Produkcija
Dužina trajanja5–26 minutes
Produkcijska kućaTandem Productions
Emitovanje
Premijerno naCBS
Format slikeBoja
Prvo prikazivanje12. јануар 1971. (1971-01-12) — 8. април 1979. (1979-04-08)
Hronologija
Sledi:Archie Bunker's Place
704 Hauser

All in the Family je bila hvaljena američka televizijska humoristička serija originalno emitovana na CBS-u od 12. 1. 1971. do 8. 4. 1979. U septembru 1979. serija je dobila novo izdanje pod nazivom Archie Bunker's Place. Ova verzija je snimana još četiri godine, i završena je 1983.

Seriju je produkovao Norman Lir, a temeljena je na britanskoj TV-seriji Dok nas smrt ne rastavi. Ona je relativno važna za američku televizijsku istoriju, s obzirom da su se u njoj pojavili sadržaji prethodno smatrani neprimerenim za televizijsku publiku, odnosno televizijski humor kao što su rasizam, homoseksualnost, feministički pokret, silovanje, rak dojke i impotencija.[1]

Emisija je uživala ogromnu popularnost,[2] te je od 1972. do 1976. bila na vrhu Nilsenove lestvice gledanosti. Samo se Kosbijev šou mogao meriti sa Svima u porodici po broju godina na vrhu gledanosti. Godine 2002. je TV vodič ovoj seriji dao 4. mesto na listi 50 najvećih TV-serija svih vremena. TV vodič je takođe protagonistu, Arčija Bankera, proglasio najvećim televizijskim likom svih vremena.

Glavni junak serije, Arči Banker, bio je radnik iz Kvinsa, koji nikada nije propuštao priliku da iznosi svoje predrasudne stavove prema ženama te pripadnicima rasnih, etničkih i drugih manjina. Tokom serije je stalno žudeo za nekim drugim, sretnijim vremenima, pre burnih društvenih promena 1960-ih i 1970-ih.

Arčijeva kći Glorija (Sali Straders) se udala za večnog studenta Majkla Stivica (Bob Rejner), koji dolazi da živi u domu Bankerovih kako bi uštedeo na novcu za stan. Stivic je tipičan pripadnik idealističke i progresivne omladine 1960-ih, što dovodi do stalnih sukoba s njegovim tastom, ali i brojnih humorističkih situacija.

Na početku emitiranja Svi u familiji je izazivala dosta kontroverzi zbog korištenja pežorativnih i politički nekorektnih izraza za crnce, Portorikance i homoseksualce. Nekim gledaocima je takođe smetalo što se u seriji prvi put može čuti povlačenje vode u toaletu, odnosno sugeriranje da su likovi obavili određene fiziološke potrebe. Najozbiljnije su bile zamerke na činjenicu da je glavni lik, uprkos tome što je neinteligentni bigot, prikazan kao simpatični porodični čovek.

Uprkos svemu, serija je uživala ogromnu popularnost, a među gledaociima serije je bio i predsednik Ričard Nikson, koji je pominje na zloglasnim Votergejtskim trakama.[3][4]

Proizašle serije[уреди | уреди извор]

All in the Family je bila karakteristična po tome što je poslužila kao podloga, odnosno rasadnik za mnoge druge uspešne TV-sitkome koje su predstavljale njene naslednike.

Prvi od njih je serija Mod, čje emitovanje je započelo 12. 9. 1972. Glavna junakinja je bila Mod Findli, Beatris Artur, Editina rođaka liberalnih gledišta koja se prvi put pojavila u All in the Family u decembru 1971. Na jesen je taj lik postao glavni lik nove TV-serije koja se održala nekoliko sezona.

Mod je i sama nešto kasnije imala nasledničku seriju zvanu Dobra vremena, a čija je glavna junakinja Florida Evans, bivša crna kućna pomoćnica Mod Findli.

Jadna drugi popularna izvedena serija je bila Džefersonovi, čija premijera na CBS-u je bila 18. januara 1975. Glavni junaci serije su bili bivši crni susedi Bankerovih - Džordž Džeferson (Šerman Hemsli) i njegova supruga Luiz „Vizi” Džeferson (Izabel Sanford, 1971-1975. na AitF). Serija je na programu ostala 9 sezona, a mnogi taj uspeh tumače time što je vešto korišćena formula originala, samo sa crncima u glavnim ulogama, pa se tako lik Džordža nazivao „Crnim Arčijem Bankerom”.

I ova serija je imala svog naslednika u obliku TV-serije Checking In, čija je glavna junakinja bila Florens, kućna pomoćnica Džefersonovih.

Ostali serije proizašle iz All in the Family su:

  • Archie Bunker's Place, u tehničkom smislu proizašla serija, ali zapravo ništa drugo do nastavak originalne serije.
  • Gloria, sitkom čiji je glavni junak Glorija, koja se razvela od Majka i započela novi život.
  • 704 Hauser čija se radnja odvija u kući Bankerovih, ali s novim stanarima.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ All in the Family TV Show - Videos, Actors, Photos and Episodes from the Classic Television Show Архивирано 2014-11-10 на сајту Wayback Machine
  2. ^ „All-TIME 100 TV Shows”. Time. Приступљено 14. 05. 2016. 
  3. ^ „Richard Nixon discusses homosexuality”. CNN. 24. 07. 2013. Приступљено 15. 05. 2017 — преко YouTube. »In a clip from the 1970s, Richard Nixon is heard complaining that the sitcom "All in the Family" glorifies homosexuality.« 
  4. ^ Warren, James (07. 11. 1999). „Nixon on Tape Expounds on Welfare and Homosexuality”. Chicago Tribune. Архивирано из оригинала на датум 06. 02. 2012. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]