Тамбура

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Tamburica)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Tambura.jpg
Саз је древни музички инструмент из групе тамбура.

Тамбура је жичани инструмент који се развио од инструмента познатог већ у старој култури Месопотамије и Египта.

Тамбуре се израђују од дрвета, углавном јавора, а предње даске израђене су од одређених врста четинара које имају изразита резонантна, акустична својства. Врхунски израђени инструменти раде се ручно, по правилу од стране старих мајстора који тајне израде чувају и преносе „с колена на колено“. Познате су Кудликове, Боцанове, Тормине, Гезове тамбуре. Постоји више врста тамбура: прим, басприм, Е-басприм, контра, чело, бегеш или тамбурашки бас који је сличан контрабасу. Најсличније су гитарама, а по сличном принципу се добија и тон. Технике сврирања и начини, разуме се, потпуно се разликују.

Штимови тамбура се разликују.. Постоје два основне врсте штима.. Фаркашев који се претежно користи у западном делу Хрватске, те Сремски штим који је заступљен у Војводини а и преовлађује на свим територијама где се свира тамбура.

Основна разлика између ова два штима је у висини штимања прве жице на појединим инструментима, те се у Фаркашевом штиму прва жица басприма (брача) штимује на Г, те стога тај штим носи и назив Г-штим, док се у Сремском штиму прва жица басприма (брача) штимује на тон А (обично 440-444 херца), па тај штим још носи и назив А-штим.

По инструментима Сремски (А-штим) изгледа овако:

Прим е, х, фис, цис
А-басприм а, е, х, фис
Е-басприм е, х, фис, цис
Контра е, х, гис, е
Чело а, е, х, фис
Бас а, е, х, фис

Знаменити тамбураши[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]