The Dark Side of the Moon

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
The Dark Side of the Moon
Dsotm.jpg
Студијски албум: Пинк флојд
Издат17. март 1973.
Жанрпрогресивни рок, психоделични рок
Трајање42 мин 59 сек
ИздавачHarvest
Capitol
ПродуцентПинк флојд
Дискографија
Obscured by Clouds
(1972)
The Dark Side of the Moon
(1973)
A Nice Pair
(1973)

The Dark Side of the Moon (срп. Тамна страна Месеца) је концептуални албум британске рок групе Пинк Флојд издат 1973. године. Познат је по тзв. конкретној музици (Musique concrète) и филозофским стиховима, што ће касније постати главно обележје музике групе Пинк Флојд. Овај албум је постао један од најзначајнијих у рок музици и један од најпродаванијих, пошто је садржао песме погодне за радио као што су биле „Money“,„Time“,„Us and Them“ и „Brain Damage/Eclipse“. Неки критичари кажу да је он међа између класичног „блуз рока“ и електронске музике.

The Dark Side of the Moon истражује природу људског искуства. На пример, у „Time“ песми се расправља о старењу и неизбежном и брзом доласку смрти. „Money“ говори о материјализму са ироничним стиховима и звучним ефектима који имају везе са новцем. "Us and Them" се бави конфликтом, етноцентризмом и веровањем у сопствену исправност.

The Dark Side of the Moon је хваљен од многих критичара и фанова Пинк Флојда као њихово највеће дело, и уопште сматран њиховим најбољим албумом. У Аустралији је проглашен за „Омиљени албум“, а часопис Rolingstone га је прогласио за 43. најбољи албум свих времена. Провео је 741 недељу на америчким топ-листама, што је најдуже у историји. Што се тиче броја продатих плоча, он је други најпродаванији албум, са продатих преко 50 милиона копија.

Списак песама[уреди | уреди извор]

  1. "Speak to Me" – 1:30
  2. "Breathe in The Air" – 2:43
  3. "On the Run" – 3:30
  4. "Time" – 6:53
  5. "The Great Gig in the Sky" – 4:15
  6. "Money" – 6:30
  7. "Us and Them" – 7:34
  8. "Any Colour You Like" – 3:24
  9. "Brain Damage" – 3:50
  10. "Eclipse" – 1:45

Спољашње везе[уреди | уреди извор]