The Practice

Из Википедије, слободне енциклопедије

The Practice je američka pravosudna TV-serija koju je stvorio David E. Kelley, a čija se radnja bavila partnerima i zaposlenicima u bostonskoj advokatskoj firmi. Serija je godine 1998. i 1999. osvojila nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju, a od nje je nastala spin-off serija pod nazivom Boston Legal, koja se emituje od jeseni 2004. godine i bavi istom tematikom, iako na nešto vedriji i ležerniji način.

The Practice se u Srbiji prikazivala na programu B92 pod nazivom Advokatura, a u Hrvatskoj na programu HRT pod nazivom Pravda za sve.

Glavna glumačka postava[уреди]

 • Dylan McDermott kao Bobby Donnell (1997-2003), viši partner u firmi. Napustio je firmu 2003. godine nakon nervnog sloma izazvanog stalnom dilemom između onoga što je najbolje za njegove klijente i onoga za što drži da je moralno ispravno.
 • Michael Badalucco kao Jimmy Berluti, namještenik, a kasnije i partner u firmi. Odrastao u italoameričkoj radničkoj porodici, stalno se bori s usamljenošću, kompleksom manje vrijednosti, a strogi katolički odgoj mu je izvor brojnih etničkih dilema.
 • Lisa Gay Hamilton kao Rebecca Washington (1997—2003). Na početku serije Rebecca je bila receptionistica i povremena sekretarica u firmi. Tajno je studirala pravo, a nakon položenog pravosudnog ispita postala advokat. Iz nepoznatog razloga (u stvarnosti je Hamilton otpuštena zbog produkcijskih troškova) napustila firmu.
 • Steve Harris kao Eugene Young, Bobbyjev je zamjenik, a u završnoj sezoni vodeći partner firme. Prije advokature je radio kao privatni detektiv, a smrt brata u zatvoru zbog priznanja pod prisilom ga je učinilom sklonijim da se drži slova zakona od svojih kolega.
 • Camryn Manheim kao Ellenor Frutt, partnerica u firmi. Ellenor je i izgledom i životnim stilom najživopisniji član firme. Uprkos gojaznosti imala je buran ljubavni život, a odlučila je samohranom majkom je postala uz pomoć umjetne oplodnje.
 • Kelli Williams kao Lindsay Dole (1997—2003), partnerica u firmi, Bobbyjeva bivša djevojka, a kasnije supruga. Njihov buran odnos je rezultovao djetetom, ali i razvodom. Firmu je napustila bez razloga (jer je Williams otpuštena zbog budžeta serije).
 • Lara Flynn Boyle kao Helen Gamble (1997—2003), pomoćnica okružnog tužioca koja je često stranka u procesima koje vodi firma. Iako je Helen osobna prijateljica mnogih članova firme, a i cimerica Lindsay i Ellenor, često se oštro, ponekad i kršeći pravila, bori da dobila osuđujuće presude. (I ona je nestala bez objašnjenja, jer je Boyle otpuštena zbog budžeta).
 • Marla Sokoloff kao Lucy Hatcher (1998—2003), živahna receptionistica firme. Lucy je unajmljena nakon što je Rebecca postala advokat, a neko vrijeme je povremeno radila kao savjetnica žrtava silovanja. I njen lik je nestao bez objašnjena (Sokoloff je otpuštena zbog budžeta).
 • Jason Kravits kao Richard Bay (1999—2001), tvrdi pomoćnik okružnog tužioca i čest rival firme u sudnici. Richard je ubijen od strane kriminalca kojeg je uspješno tužio. Bio je blizak prijatelj Helen Gamble i s njome nekoliko puta pokušao započeti vezu.
 • Ron Livingston kao Alan Lowe (2001—2002), pomoćnik okružnog tužioca. Zamijenio je Richard Baya, ali brzo nestao iz serije.
 • Jessica Capshaw kao Jamie Stringer (2002—2004), promiskuitetna advokatkinja s diplomom harvardskog pravnog fakulteta. Priključila se firmi nakon Lindsayine osude za ubistvo. Imala je kratku vezu s Eugeneom, a nakon raspada firme se priključila Jimmyju u njegovom uredu.
 • Chyler Leigh kao Claire Wyatt (2003), Lindsayina pomoćnica u novoj firmi. I njen lik je nestao zbog budžetskih troškova.
 • James Spader kao Alan Shore (2003—2004), krajnje nemoralni prijatelj Ellenor koji je unajmljen na početku posljednje sezone. Pred kraj serije je otpušten te se zaposlio u firmi Crane, Poole & Schmidt. Njegov lik je postao protagonist spin-off serije Boston Legal.
 • Rhona Mitra kao Tara Wilson (2003—2004), još jedna zaposlenica firme. Tara je otpuštena nakon što je Alana Shorea obavijestila o otpuštanju te mu pomogla ukrasti podatke o klijentima. Zajedno s Jamesom Spaderom, Mitra je postala stalni lik u Boston Legal nakon prestanka snimanja serije The Practice.

Spoljašnje veze[уреди]

Претходник
Law & Order
Emmy za najbolju dramsku seriju
1998-1999
Наследник
The West Wing
Претходник
The X-Files
Zlatni globus - najbolja dramska TV-serija
1999
Наследник
The Sopranos