Пређи на садржај

The Who

С Википедије, слободне енциклопедије
The Who
Џон Ентвисл, Роџер Далтри, Пит Таунсенд и Кит Мун, оригинална постава бенда, 1971. године
Музички рад
Активни период1964—1983.
1989.
1996—данас
(окупљања: 1985, 1988, 1990, 1991, 1994)
Место оснивањаЛондон ( УК)
Жанр
Чланови
Садашњи члановиПит Таунсенд
Роџер Далтри
Бивши члановиЏон Ентвисл
Кит Мун
Кени Џоунс
Даг Сандом
Остало
Веб-сајтhttp://www.thewho.com
Далтри и Таунсенд, једини преостали оригинални чланови бенда, наступају током турнеје Who hits 50! (2016)

Ху (енгл. The Who) је енглеска рок група која се прославила шездесетих година да би данас достигла статус једне од највећих рок група свих времена.[1][2] Оригиналну поставу, која је стварала и наступала између 1964. и 1978. године, чинили су певач Роџер Далтри, гитариста и пратећи вокал Пит Таунсенд, басиста и пратећи вокал Џон Ентвисл и бубњар Кит Мун.

Изузев два периода неактивности (од 1983. до 1989. и од 1990. до 1996), чланови групе су наставили са живим наступима.

Познати по динамичним и необузданим концертима и по својој мисаоној и уметничкој музици, чланови групе такође су познати као пионири рока, популаришући, под вођством Пита Таунсенда, а заједно са својим савременицима, групом Кинкс, гитаристичку технику моћних акорда те рок оперу (најпознатија је Томи). Њихови најранији "мод" албуми са кратким агресивним поп песмама, Таунсендове препознатљиве гитаристичке соло деонице, експлозивни бубњарски допринос Кита Муна те стално враћање тематици младалачког бунтовништва и романтичарске несигурности најзначајнији су допринос настанку панк рока и пауер попа, а групи су прибавили ласкаву титулу „кумова панка“. Група је у својим почецима била позната по својим аутодеструктивним наступима на којима су, како се концерт приближавао крају, уништавали своје инструменте (а у чему су предњачили озлоглашени и неукротиви бубњар Мун те сам Таунсенд, чије ће разбијање гитаре о звучнике и о под бине постати једно од општих места рокенрол иконографије.)

Група „Ху“ налази се на 8. месту топ-листе кабловске телевизије VH1's "100 највећих хард рок уметника“ а на 9. месту листе "100 највећих рокенрол уметника“ исте телевизије. Од модса, преко рок опере, до хард рокера - група „Ху“ је, по мишљењу многих, најозбиљнији кандидат у борби за титулу највећег рокенрол бенда на свету. - Текст о групи „Ху“ у Рокенрол кући славних.

Два жива члана групе, Пит Таунсенд и Роџер Далтри, примили су 2008. године награду Кенеди центра, коју им је уручио председник Џорџ В. Буш.

Садашњи чланови

[уреди | уреди извор]

Бивши чланови

[уреди | уреди извор]

Актуелна концертна постава

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Rolling Stone | News Архивирано на сајту Wayback Machine (17. април 2008), Приступљено 30. 4. 2013.
  2. ^ The Hypertext Who Архивирано на сајту Wayback Machine (3. јануар 2005), Приступљено 30. 4. 2013.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]

Званични сајтови

[уреди | уреди извор]

Интернет странице обожавалаца групе Ху

[уреди | уреди извор]