Топологија прстена

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Token Ring)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Два примера топологија прстена - а) коришћењем једног; б) коришћењем више МАУ-а

Топологија прстена (енглески: Token Ring) је IBM-ова мрежа која је развијана 1970-их те представљена раних 1980-их година.

Мреже са топологијом прстена је врста ЛАН мрежа која је шематски поређана у круг. Мреже са топологијом прстена су уско везане за ИЕЕЕ 802.5 спецификацију, јер је настала из топологија прстена технологије, због идентичности и занемарљивих разлика термин топологија прстена обично обухвата и ИЕЕЕ спецификацију.

Користи кружну топологију са свим рачунарима прикљученим на МСАУ (енглески: multistation access unit) уређај. Рачунари су прикључени директно на МСАУ, „patch“ каблови спајају МСАУ на други МСАУ, док "lobe" каблови спајају МСАУ са рачунарима. За разлику од ЦСМА/ЦД мрежа, као што је Етернет, мреже са топологијом прстена су предоређене, што значи да су у могућности да израчунају максимално време које ће проћи пре него ће рачунар бити у могућности вршити мрежне активности. То чини мреже са топологијом прстена савршене за апликације за које одлагање мора бити предвидљиво. Брзина мрежа са топологијом прстена се кретала од почетних 4 Мбпс, па све до данашњих 1 Гбпс. Испочетка мреже са топологијом прстена су биле у предности над Етернетом, нудиле су већу брзину и бољу поузадност, но представљањем свичева Етернет мрежа је на крају ипак преовладала тако да мреже са топологијом прстена данас нису превише распрострањене.

Спољашње везе[уреди]